Jóváhagyta a szenátus a veszélyes medvék eltávolításáról szóló sürgősségi rendeletet

Első házként elfogadta hétfőn a szenátus a veszélyes medvék eltávolítását szabályozó sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet.

A 2021/81-es sürgősségi kormányrendelet törvényerőre emelését 107 szenátor támogatta, egy ellenezte, 12-en tartózkodtak.

A rendelet többek között előírja, hogy azonnal eltávolítható lesz minden olyan medve, amely a településeken veszélyezteti a lakosságot. Az eltávolítás módja háromféle lehet: a nagyvad elhajtása, altatása és áthelyezése, valamint az eutanázia vagy kilövés.Illusztráció | Fotó: Pixabay

„Az RMDSZ prioritása az emberi élet és a javak védelme medvetámadás esetén, ezért az államnak biztosítania kell az azonnali intézkedések lehetőségét. Továbbá fontos, hogy a döntéshozatal folyamata decentralizált legyen, hogy a helyi vezetők az azonnali beavatkozás módjáról a szakmai vélemények alapján helyi szinten dönthessenek” – nyilatkozta Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A környezetvédelemi minisztérium által kezdeményezett sürgősségi kormányrendelet értelmében minden olyan nagyvad, amely településen belül veszélyezteti az emberek életét, azonnal eltávolítható lesz. Medvetámadás esetén első lépésként a lakosságnak az 112-es hívó számon kell jelentenie a medve jelenlétét, ezt követően a segélyszolgálat értesíti az adott településen működő azonnali beavatkozásra jogosult csapatot. A sürgősségi beavatkozó csapatot a polgármester vagy az alpolgármester vezeti, ugyanakkor jelen kell legyenek a helyi csendőrség tagjai, a helyi vadásztársaság technikai szakembere, valamint egy állatorvos.

A jogszabályban foglaltak szerint az azonnali beavatkozásra jogosult csapatnak a szakmai vélemények alapján kell meghoznia a döntést az azonnali eltávolítás módjáról, amely a nagyvad elhajtását, altatását és áthelyezését, eutanáziát vagy kilövését jelentheti.

Tánczos Barna, az RMDSZ környezetvédelmi minisztere a szenátusi plénumi szavazást követően elmondta, hogy ez a sürgősségi kormányrendelet csak egy első lépés a medvekérdés megoldásában, és további felelős döntésekre van szükség az emberi élet védelme érdekében.

„Ma Csíkcsicsóban pásztorra támadt a medve, súlyosan megsebesítette, műtétre és kórházi ellátásra szorul. Szintén ma, a Szenátus elfogadta azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely a medvék településről történő eltávolítását szabályozza. Azonban ezzel a sürgősségi kormányrendelettel csak a probléma egy részét oldottuk meg. Folytatnunk kell a munkát, és felelős döntéseket kell hoznunk: nekünk az emberi élet a prioritás. Éppen ezért kötelességünk megoldást találni a településeken kívüli medvetámadások esetére is, hogy ne csak településen belül legyen védve az emberi élet, hanem esztenákon, hegyi útvonalakon, kempingekben és egyéb olyan helyen is, ahol gyakran fordul meg az ember” – idézte az RMDSZ közleménye a minisztert.

A sürgősségi kormányrendelet hatályba lépett már, azonban ezt a parlamentnek is meg kell erősítenie. A tervezetről a képviselőház szavaz döntő házként.

Kapcsolódók

Kimaradt?