Külterületen történt az eset, nem távolíthatják el a Madéfalva közelében támadó medvét

Csíkcsicsó határában esett medvetámadás áldozatául egy 26 éves fiatalember hétfőn reggel. Az áldozatot a combján és kezén harapta meg a vadállat, állapota stabil. FRISSÍTVE: Nem kérhetik a nagyvad kilövését, mert nem lakott területen támadt – tudtuk meg.

Újabb medvetámadás történt a Csíkszereda közelében található Csíkcsicsó község határában. A történésekről Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke számolt be közösségi oldalán.

A medvetámadást szenvedett férfi jobb combján van harapott seb, a jobb kézfején pedig szintén megmarta a nagyvad, ami nyomán a kézfeje is eltörött – közölte a Maszol érdeklődésére Kiss Edit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szóvivője.

„Ma reggel fél hattól nyolcig műtötték a kórház sebészei, illetve az ortopédiai osztály orvosai. Állapota jelenleg stabil, a kórház sebészeti osztályán kezelik” – állt az intézménytől kapott tájékoztatásban.

FRISSÍTÉS: Mint Péter Lukács, Csíkcsicsó polgármestere a Maszol érdeklődésére elmondta: bár az első hírek szerint Csíkcsicsó közelében történt az eset, a támadás valójában a szomszédos Madéfalva község közigazgatási területén volt.

Megkerestük Szentes Csabát, Madéfalva polgármesterét, akinek tájékoztatása szerint az eset nem a község belterületén történt, hanem távolabb, mintegy 2-3 kilométerre onnan. Az elöljáró a történtekkel kapcsolatban elmondta: a megtámadott férfihez a 112-es segélyhívó számon hívtak segítséget, miután a medve megsebesítette.

Az eset egy erdő alatti esztenán történt, ahol a medve az éjszakázó juhok kosarának támadt neki, ám ott nem tudott kárt okozni, ezért a nyári szálláson tartott disznók pajtájába tört be – számolt be Szentes Csaba. A jószágokat védő tulajdonosnak ezt követően támadt neki a nagyvad és marcangolta össze. A medve az okozott személyi sérüléseken túl két disznót ölt meg.

A polgármestert arról is megkérdeztük, hogy az emberre veszélyt jelentő medvék elszállítását vagy kilövését lehetővé tévő új jogszabály alapján el tudnak-e járni. Az elöljáró elmondása szerint nincs erre lehetőségük, mivel az állat nem lakott területen támadt.  

„Az új kormányrendelet segítségével nem tudunk lépni amiatt, hogy külterületen történt az eset. Ettől függetlenül be kellene azonosítani ezt a medvét, mert sok probléma volt már ezen a helyen. Rendszeresen visszajár ehhez a kosárhoz és másokhoz is. Sok disznót, lovat megöltek már a medvék, rengeteg kárt okoztak a gazdáknak idén” – fogalmazott Szentes Csaba.

(Borítókép: illusztráció | Borboly Csaba Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?