Nem lőhetik ki a medvét, pedig súlyosan megsebesített egy székelymosoni férfit

Medvetámadás áldozata lett egy 40 éves székelymosoni férfi. A pásztort hétfőn este támadta meg a nagyvad egy Székelysárd és Székelymoson közötti külterületen, súlyos sérüléseket okozva a fején. A nyárádszeredai önkormányzat – amelyhez Moson közigazgatásilag tartozik – nem tud a nemrég életbe lépett 81-es számú sürgősségi kormányrendelet értelmében eljárni, mert a jogszabály csak a belterületeken történt esetekre vonatkozik – írja közleményében a polgármesteri hivatal.

A medvetámadás áldozatának állapota egyébként stabil, de műtétre szorul. Az önkormányzat megjegyzi, hogy a szóban forgó terület magas kockázatú helyszín a medveállományt tekintve. A vadásztársaság adatai szerint 15 évvel ezelőtt 7 medve élt ezen a 7000 hektárnyi területen, most viszont 40 egyednél is többet tartanak számon. Az ott élők elmondása szerint napi szinten bejár a nagyvad a belterületekre is.

„Nyárádszereda Önkormányzata megteszi a szükséges lépéseket, viszont a nemrég életbe lépett 81-es számú sürgősségi kormányrendelet értelmében nem tudunk eljárni, mert a jogszabály csak a belterületeken történt esetekre vonatkozik, a külterületeken történt támadások esetében, mint jelen helyzetben is, nem alkalmazható a jogszabály. Nem várhatunk tovább, nem engedhetjük, hogy a nagyvadak még több áldozatot szedjenek” – írja közleményében a városi önkormányzat.

Egyúttal felszólítják a lakókat, hogy lehetőség szerint ne egyedül menjenek a mezőre, és vészhelyzet esetén hívják a 112-es segélyhívó számot.

(Címlapkép: AdobeStock)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?