banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Elmaradt az Agent Green szervezet Hargita megyei látogatása

A tervekkel ellentétben mégsem érkezett Hargita megyébe az Agent Green környezetvédelmi szervezet küldöttsége. Az elmúlt péntekre beharangozott látogatás célja az lett volna, hogy a zöld szervezet képviselői az érintett helyszíneken tájékozódjanak a medvekérdés súlyosságáról.

Egy nappal a tervezett pénteki látogatás előtt mondták le az Agent Green szervezet képviselői a Hargita megyébe tervezett látogatásukat, tájékoztatott közösségimédia-oldalán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Kifejtette: nem mondanak le a látogatás megszervezéséről, továbbra is szeretnék elérni, hogy a medvekérdésben határozott álláspontot képviselő környezetvédő szervezett helyszíni tapasztalatok megszerzésével gondolja át álláspontját. A politikus megemlítette a Prieteni Animalilor nevű szervezetet is, amelyet szintén szívesen látnának Hargita megyében.

Azokat, akik nem ismerik jól az itteni helyzetet, el kell hozni hozzánk és el kell nálunk tölteniük legalább egy éjszakát” – emelte ki a megyei tanácselnök. Hozzátette: a tervek szerint az Agent Green képviselői pénteken 10:30 és 17:00 óra között több Hargita megyei helyszínt meglátogattak volna, ezt követően pedig augusztusban visszatértek volna hosszabb időre is. Végül a pénteki látogatás meghiúsult, ám a politikus szerint be fogják pótolni.

„A pénteki programban benne volt, hogy a gyergyói térségbe látogassunk el. Összesen hét helyszínt javasoltunk felkeresni aznap. A bélbori keresésbe akár be is kapcsolódhattak volna” – utalt az elnök a Hargita és Suceava megyék határán történt pénteki tragikus eseményekre, amely során egy pásztor életét vesztette, társa pedig súlyosan megsérült medvetámadás következtében.

Borboly Csaba elmondta: nem csupán az Agent Green képviselőit várják Hargita megyébe, hanem mindazokat, akik civilként, vagy újságíróként, közéleti szereplőként véleményt formáltak a medvekérdésben. Ugyanakkor annak a véleményének adott hangot, hogy a „tisztességes” környezetvédő szervezetektől sokat lehet tanulni, ám az Agent Green „cirkuszt cirkuszra, petíciót petícióra halmoz”. „Támadják a meghozott intézkedéseket, támadják Tánczos Barna minisztert, bagatellizálják a károkat” – mutatott rá. 

Mint ismert, a kormány a múlt szerdán fogadta el azt a jogszabályt, amely azonnali beavatkozást tesz lehetővé veszélyes medvék esetén. Az Agent Green civil szervezet internetes petíciót indított a rendelkezés felfüggesztése érdekében. A mögöttünk álló hétvégén újabb tragikus eset történt, valamint egy másik halálesetet is medvetámadás okozhatott.

(Címlapi illusztráció forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?