banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Tánczos: elkészítették a szükséges dokumentációt az embert ölő medve kilövésének engedélyeztetéséhez

A Hargita megyei csendőrség, a környezetvédelmi őrség és környezetvédelmi ügynökség illetékesei elkészítették a szükséges dokumentációt a péntek este egy személy halálát okozó medve kilövésének engedélyeztetéséhez – jelentette be szombaton Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

„Újabb áldozatai vannak Romániában a medvéknek. Az elmúlt éjjel egy medve három személyt támadott meg a Suceava és Hargita megye határában levő hegyvidéken. Egy 26 éves férfi életét vesztette, egy másik személyt pedig kritikus állapotban szállítottak kórházba. A hatóságok vizsgálata még zajlik, de egy biztos: Romániában ma a medve valós veszélyt jelent” - írta Tánczos Facebook-oldalán.

A szaktárca vezetője arról biztosított, hogy a környezetvédelmi minisztérium folytatja a szükséges lépéseket ahhoz, hogy megoldja a medvekérdést Romániában. „Megteremtettük a lakott területen való azonnali beavatkozás törvényes kereteit, és további intézkedéseket hozunk annak érdekében, hogy csökkentsük az ember és a medve találkozását mind a lakosság, mind a faj védelmében. Őszinte részvétemet fejezem ki az elhunyt családjának, és továbbra is fenntartom, hogy semmi sem lehet fölöttébb az emberi életnél. Meg kell őriznünk a racionalitásunkat, és az intézkedések foganatosításával a jövőben a minimálisra kell csökkentenünk a hasonló tragikus események esélyét” – szögezi le bejegyzésében Tánczos.Illusztráció | Fotó: Farkas Endre

Egy Hargita megyei esztenán dolgozó három (Maros megyei) férfi péntek este megpróbálta elűzni a medvét, amely szarvasmarhára támadt a közelükben. Kettőjüket a vadállat súlyosan megsebesítette, az egyik, egy 26 éves fiatalember, aki a támadás közben bemenekült az erdőbe, meg is halt; élettelen testére szombat reggel bukkantak rá az őt kereső mentőcsapatok a Maros, Hargita és Suceava megye határában elterülő erdőterületen. A második férfit súlyos állapotban kórházba szállították. Az esztenán dolgozó harmadik férfi volt az, aki a hatóságokat riasztotta az 112-es segélyhívószámon.

A kormány szerdai ülésén elfogadta a településeken emberéletet veszélyeztető medvék azonnali eltávolítását szabályozó sürgősségi rendeletet.

Tánczos Barna csütörtökön elmondta: a jogszabály lényege, hogy a nagyvadak elleni beavatkozás során a hatóságok a fokozatosság elvét követik. Első lépésként a medvét elkergetik a lakott területről, második lépésként elszállítják a település környékéről, a kilövésére pedig csak akkor kerülhet sor, ha veszélyt jelent az emberekre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?