FRISSÍTVE – Módosították a törvényt: a veszélyes medvék ellen azonnal intézkedhetnek kül- és belterületen

FRISSÍTVE: Az RMDSZ kezdeményezésére döntött a parlament: a veszélyes medvéket azonnal el lehet távolítani településen belül és kívül – írta szerdai közleményében az érdekvédelmi szövetség. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy „a ma elfogadott törvény egy rendkívüli megoldás rendkívüli időszakban: hosszú távon nem oldja meg a problémát, azonban emberi életeket ment".

Illusztráció | Fotó: Adobe StockA képviselőház plénumában Könczei Csaba, Kovászna és Kolcsár Károly, Maros megyei honatyák ismertették, hogy az RMDSZ volt az első politikai alakulat, amely felvállalta és kimondta, hogy a több éve tartó, nem megfelelő vadgazdálkodás eredményeként a túlszaporodott medveállomány veszélyt jelent az emberi életre és javakra, ezért azonnali, törvényes közbelépésre van szükség.

„Éppen ezért a nyáron, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter javaslatára egy olyan sürgősségi kormányrendeletet fogadott el a kormány, amely lehetővé tette az azonnali közbelépést a település határain belül, medvetámadás esetén. A parlamentben az RMDSZ frakciója úgy módosította a törvényt, hogy az a település határain kívülre is érvényes legyen” – mutattak rá a törvény vitáján.

Könczei Csaba beszédében kiemelte: „Rendkívüli időszakban rendkívüli intézkedésekre van szükség. A ma elfogadott törvény értelmében emberi életeket mentünk meg, azonban hosszú távon azoknak a projekteknek a befejezésére van szükség, amelyeket Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter elindított, és amelyek alapján felmérik a Romániában élő medveállományt. Csak így lehet biztos alapokra helyezni az medvepopuláció managementjét.”

Rámutatott arra is, hogy míg 2016-ban 200 hívást tartottak számon az 112-es segélyhívószámon, addig 2020-ban 1800 hívásra ugrott ez a szám, továbbá idén az első 5 hónapban több mint ezren hívták az 112-es segélyhívószámot a veszélyes medvét jelenteni.

Kolcsár Károly parlamenti képviselő elmondta: „Meggyőződésem, hogy az emberi élet mindenekfelett van, éppen ezért dolgozta ki az RMDSZ frakciója azt a cikkelyt, amely lehetővé tette a település határain kívül is az azonnali közbelépést medvetámadás esetén.”

A törvény összes előírása az államelnöki kihirdetést követően, a Hivatalos Közlönyben történő megjelenés után lesz hatályos.

FRISSÍTÉS: Könczei Csaba a Maszol érdeklődésére elmondta: medvetámadás esetén az önkormányzat, az állategészségügyi igazgatóság és a vadásztársaság képviselőiből álló helyi operatív törzsnek ugyanúgy kell eljárnia, mint a sürgősségi kormányrendelet alapján, vagyis mérlegelnie kell a veszélyes vad elhajtása, befogása és áthelyezése, vagy végső esetben a kilövése között, a döntést pedig az alapján hozzák meg, hogy mekkora veszélyt jelent az állat közösségre. „Az újdonság az a most elfogadott törvényben, hogy a településen kívül történt támadások esetén is beavatkozhatnak, márpedig a legtöbb medvetámadás az erdőkben, esztenákon történik” – mondta. Becslése szerint a hét végéig a parlament átküldi a törvényt az államelnöki hivatalnak, és Klaus Iohannistól függ, hogy mikor ellenjegyzi a jogszabályt, és mikor lép életbe az. Ha nem lesz alkotmányossági kifogás – amit Könczei szerint az ellenzék fontolgat –, vagy az államfő nem küldi vissza a parlamentnek a törvényt, az RMDSZ-es képviselő reményei szerint, a medvék „téli álma” után, kora tavasszal már hatályban lesz a jogszabály. (P. L. Zs.)

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter Facebook-oldalán kiemelte, „széleskörű összefogás eredményeként a Parlament megszavazta azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a hatóságok azonnal közbeléphessenek a veszélyes medvék eltávolítása céljából mind külterületen, mind településeken”.

A miniszter hangsúlyozta, „év elején sokan vélekedtek úgy, hogy nincs szükség emberi beavatkozásra: három napja holtan találtak egy embert a saját háza mellett egy Hargita megyei erdőben. A halál oka nagy valószínűséggel medvetámadás volt. És a példákat tovább folytathatnám.”

„Ismételten hangsúlyozom, hogy a ma elfogadott törvény egy rendkívüli megoldás rendkívüli időszakban: hosszú távon nem oldja meg a problémát, azonban emberi életeket ment. Tekintettel arra, hogy 2016-tól a nem megfelelő medvepopuláció managementjének eredményeként túlzottan elszaporodott az országban a barnamedve, veszélyeztetve az emberi életeket és javakat, azonnali közbelépésre volt szükség” – nyomatékosította a tárcavezető.

Hozzátette: „Hosszú távon elkezdtük a romániai barnamedve populáció felmérését, amely által csökkentjük az ember és a medve közti kontaktusok számát és hozzájárulunk a medvék életterének a megőrzéséhez, valamint a populáció fenntartható menedzsmentjéhez.”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?