Visszakoznak: mégis megszüntetnék a betegszabadságra kivetett adót

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) eltörölné a táppénz tízszázalékos adóját, amit ettől az évtől épp az a kormány vezetett be, amelynek a liberális párt is tagja.

Nicoleta Pauliuc, liberális szenátor hétfőn egy kerekasztal-beszélgetésen jelentette be, hogy a PNL parlamenti frakciója módosító indítványt terjeszt a törvényhozás elé a betegszabadságra kivetett 10 százalékos adó eltörlése érdekében. „Hétfőn a költségvetési, a pénzügyi és a munkaügyi szakbizottságokban a Nemzeti Liberális Párt frakciója módosító indítványt nyújt be a betegszabadság 10 százalékos adójának eltörlésére" – mondta Pauliuc a rák világnapja alkalmából rendezett kerekasztal-beszélgetésen. Illusztráció: Pexels Hozzátette, hogy a módosító indítvány nem csak a rákos betegekre vonatkozik, hanem számos kategóriára, például a szülési szabadságon lévő kismamák gyermekgondozási díjára is.

Amint megírtuk, a kormány a tavaly decemberben elfogadott „salátarendeletben” bevezette, hogy tíz százalékos egészségügyi szolgáltatási járulékot (CASS) kell fizessenek a betegszabadságon lévő munkavállalók és a szülési szabadságon lévő kismamák a táppénz és a gyermekgondozási díj után.

Az adófizetés alól jelenleg alól csak azok mentesülnek, akiknek munkahelyi baleset vagy foglalkozási megbetegedés miatt van szükségük szabadságra. Tavaly 4,3 millió betegszabadságot hagytak jóvá, ami több mint 6 milliárd lejbe került, érvel az adózás mellett tavaly a pénzügyminiszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?