Victor Ponta: Miért zavarna, hogy Orbán küzd a saját országáért?  

„Miért zavarna, hogy Orbán küzd a saját országáért? Engem az zavar, hogy Iohannis nem küzd Romániáért” - mondta Victor Ponta volt miniszterelnök egy interjúban. Szerinte joggal ironizált a magyar kormányfő a román politikai fejleményekre, illetve a külügyi demarsra reagálva. Megszólalt George Simion is, aki úgy látja, Orbán Viktor „Putyin határmódosító politikáihoz kapcsolódik”.  

Pozitívan nyilatkozott Orbán Viktor bukaresti látogatásáról és érthetőnek nevezte a tusnádfürdői beszédben tett ironikus megjegyzéseket Victor Ponta volt miniszterelnök. Az egykori szociáldemokrata politikus - aki 2014-ben Klaus Iohannis ellenében veszítette el az elnökválasztást - a Gândul portál videopodcast műsorában azt mondta: Orbán joggal ironizált Romániával kapcsolatban. 

Joggal szórakozott velünk. Hülyék országa vagyunk, ha folyamatosan váltjuk a miniszterelnököket. Az általunk kínált anyagból merítve ironizált" - fogalmazott Ponta. Arról is beszélt, hogy Romániában nagyon sokan gondolkodnak Orbánhoz hasonlóan Európáról, ahol lassan az LGBTQ-n és Ukrajnán kívül semmi más nem fontos. 

Victor Ponta szerint Orbán Viktor egy pragmatikus politikus Fotó: Agerpres

A parlamenten kívüli Pro Románia Párt alapítója azt mondta, Marcel Ciolacu miniszterelnök jól döntött, amikor találkozóra hívta Orbán Viktort. Hozzátette: magánjelleggel többször találkozott Orbánnal, akit egy nagyon pragmatikus politikusként ismert meg. „Miért zavarna, hogy Orbán küzd a saját országáért? Engem az zavar, hogy Iohannis nem küzd Romániáért" - hangsúlyozta Ponta, aki Ciolacut is bírálta, amiért engedékenyen viszonyul az Európai Bizottsághoz. 

A román külügyminisztérium demarsával kapcsolatban a Magyar Nemzet által is idézett volt miniszterelnök elmondta: ő legalább ötven országban járt politikusként, de sehol nem szabta meg neki az adott állam külügy tárcája, hogy miről beszélhet. „Mi rosszat mondott Orbán Romániáról? Miért ne beszélhetne az LGBTQ-ról? Ráadásul azzal az Orbánnal teszik ezt, akitől számíthatnak arra, amit végül az előadásában meg is tett, hogy kigúnyolja a külügyet" - fogalmazott Victor Ponta. Mint mondta, szerinte az előzetes szóbeli jegyzékkel a román külügyminisztérium egyszerűen levédte magát Brüsszelnél.

Victor Ponta nem először dicséri Orbánt Viktort. „Európában egy zseniális terv alapján ölték ki az igazi vezetőket” – jelentette ki egy tavaly szeptemberi interjúban a volt miniszterelnök, aki arról is beszélt, hogy az olyanokat, mint Orbán, fekete bárányoknak kiáltják ki. A politikus úgy vélte, Európa élén ma olyan emberek állnak, akik tisztviselőkként hajtják végre, amit várnak tőlük, s ennek eredményeként Európa már nem főszereplő a nemzetközi színtéren, az energiaválság pedig „megöli Európát”. Ponta szerint Európában fekete báránynak kiáltják ki azokat, akik „még mozognak”. Orbán még mozog, a lengyelek is – fogalmazott akkor  a politikus. 

A Fideszről és Orbán Viktorról mondott véleményt George Simion is. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke az Euractiv uniós hírportálnak adott interjújában az AUR európai szövetségkeresési kívánságaival kapcsolatban azt mondta: a magyar miniszterelnök, valamint az általa vezetett párt vörös vonalat jelent nekik. Simion elmondása szerint pártjának az európai parlamenti választások után szerepet kell vállalnia az uniós intézmények reformjában, s jobboldali pártszövetséget építene Giorgia Meloni olasz kormányfővel. 

Orbán Viktor Sepsiszentgyörgyön | Fotó: Borsi Balázs

A Mandiner által is idézett AUR-vezér ugyanakkor kizárta az együttműködést Orbán Viktorral és a Fidesszel. Szerinte Orbánnak „diktatórikus tendenciái” vannak, és „Putyin határmódosító politikáihoz kapcsolódik”. Mint mondta, az AUR nem akar határokat módosítani,  együttműködni akarnak és lebontani a határokat. Arról is beszélt, hogy támogatja Románia egyesülését a Moldovai Köztársasággal.  

Közben Facebook bejegyzésben vreagált az Orbán-ellenes szlovák politikai össztűzre Forró Krisztián, a szlovákiai magyar Szövetség párt elnöke. „Miért ez a hisztéria Orbán Viktor szavai körül az elszakított országrészekre vonatkozóan? Mert nem az az érdek, hogy a beszéd többi részével foglalkozzanak az emberek. Ugyanis, aki véghallgatja a miniszterelnök egész beszédét, gyorsan rájön, hogy meztelen a király! Veszélyben van Európa versenyképessége, veszélyben van Európa jövője. De ezt egyesek nem akarják hallani, és nem akarják, hogy felfigyeljenek rá az emberek. Mert a maguk pecsenyéjét sütögetik ahelyett, hogy az emberek érdekeit képviselnék. A polgárokat a jövő érdekli, arra összpontosítsunk!” - írta a felvidéki politikus.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?