Új székelyföldi központtal bővül az MCC, Orbán Viktor is meglátogatta

A Kászonjakabfalva melletti Veresszék lesz a Mathias Corvinus Collegium (MCC) új közösségépítést, hagyományápolást célzó képzési központja. A helyszín egyedülálló kulturális és természeti értékeket rejteget, kiváló teret biztosít táborok, szakmai képzések szervezésére. Orbán Viktor is részt vett a hétvégi átadó ünnepségen.

Fotók: MCC

A Hargita és Kovászna megye határán található veresszéki képzési központ kulcsfontosságú szerepet tölt be az MCC közösségépítésében. A frissen átadott táborhely az általános iskolásoktól az egyetemi hallgatókig minden MCC-s diák számára ideális helyszín lehet a szellemi-lelki feltöltődésre, szakmai fejlődésre és kapcsolatépítésre. A tervek között szerepel, hogy a Collegium Kárpát-medencei hálózatának minél több diákja eljusson Veresszékre: a birtok az erdélyi, anyaországi, felvidéki és kárpátaljai fiatalok számára egyaránt nyitva áll. A Csíki-havasok között megbúvó központ így fontos szerepet játszik majd a határon átívelő kapcsolatépítésben is.

Veresszéken természetközelben lehet programokat szervezni, elhelyezkedésének köszönhetően pedig a látogatók betekinthetnek a helyi kulturális örökség rétegeibe. Kászonszék elszigetelt földrajzi fekvése miatt az autentikus székely hagyományok és szokások közvetlen lelőhelye. A 700-750 méter magasan fekvő településeit gyönyörű környezet veszi körül, a falvakat 1000-1200 méter magas hegyek fogják körbe. A terület jó levegője és borvize évszázadokon át fogadta a gyógyulni vágyókat, a környező hegyek pedig kiváló lehetőséget biztosítanak a túrázásra, táborozásra.

A veresszéki borvízforrásnál már 1894-ben palackozóállomás épült, a fölé szánt, 1926-ban épült kútház terveit Kós Károly készítette. A kútház a második világháború alatt romossá vált, a katonaság vette birtokba. A háború után még egy évtizednyi kitermelés után a borvízház és a borvíz 1956-ban gondozás nélkül maradt, majd a hatvanas években a helyi termelőszövetkezet birtokába került. Ebben az időszakban a kútház mellé egy, a Kós Károly tervezte házhoz nem illő szárny épült. Később az elhanyagoltság miatt a kútház tetőszerkezete beszakadt, és a Veresszékre vezető út is járhatatlanná vált. A birtok igényes rendezése 2005-ben kezdődött el: az új tulajdonos újjáépítette a házat, helyreállította a területet, parkosította a környezetét.

Az ingatlan 2022-ben került az MCC gondozásába. A Collegium korszerűsítette, és teljesen autonóm infrastruktúrát épített ki, megújuló energiára támaszkodva, hiszen a vezetékes víz, csatornázás, áram- és gázszolgáltatás sem ér el a félreeső birtokra. A helyszínen így több száz diák táboroztatása és színvonalas oktatása vált lehetővé.

A Mathias Corvinus Collegium a Kárpát-medence legnagyobb tehetséggondozó intézménye, a veresszéki központtal együtt már 29 helyszínen több, mint 7000 diák számára biztosítja ingyenes tehetséggondozó programjait. A szervezet Erdélyben 8 városban várja programjaival a lelkes fiatalokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?