Vass Levente államtitkár: a járvány csillapodása után is sok súlyos beteg lesz

Az egészségügyi minisztérium megpróbálja ezen a héten országosan 200-300-zal növelni az intenzív osztályokon lévő ágyak számát, hogy legyen kapacitás a súlyos COVID-betegek ellátására – nyilatkozta a Maszolnak Vass Levente államtitkár. Addig főként a kórházak sürgősségi részlegein kezelik azokat a pácienseket, akiket nem tudtak az intenzív terápián elhelyezni. Vass Levente szerint a járvány platófázisát követően egy darabig még növekedni fog a súlyos páciensek a száma a kórházakban.

Napok óta attól hangos a sajtó, hogy az a koronavírus-járvány harmadik hulláma túlterheli a kórházakat, nehézséget okoz a súlyos betegek ellátása. A legfrissebb hivatalos adat szerint az országban jelenleg a 4220 intenzív terápiás ágy van, ezekből 1600-at használhatnak COVID-betegek kezelésére. Hétfőn 1448 súlyos beteget tartott számon a Stratégiai Kommunikációs Csoport.

Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter még a leváltása előtt arra kérte a megyei egészségügyi igazgatóságokat és a kórházak vezetőit, hogy azonosítsanak még olyan ágyakat a nem COVID-betegeknek fenntartott intenzív terápiás részlegeken, amelyek átadhatók a koronavírussal fertőzött pácienseknek. Ennek szellemében ürítették ki – botrányos körülmények között – a bukaresti Foisor ortopédiai kórházat is, amelynek intenzív osztályára COVID-betegek kerültek.

Vass Levente egészségügyi államtitkár a Maszolnak megerősítette: az ország több régiójában nincs elegendő ágy a kórházak intenzív osztályain a koronavírussal küszködő, súlyos betegek számára. Ezt úgy próbálják ellensúlyozni, hogy a kórházak sürgősségi eseteket fogadó részlegén kezelik a válságos állapotban lévő új pácienseket. Az állapotokat kiválóan illusztrálják a Maros Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségén készült felvételek, amelyek a néhány napja a közösségi médiát is bejárták.Illusztráció: MTI

Vass Levente elmondta, az intenzív osztályas ágyak kialakításánál a legfontosabb két tényező, hogy legyen valamilyen oxigénellátás, ami egy kórházi központi oxigénpalackból vagy pedig mobil oxigénpalackból érkezik, illetve legyen megfelelő személyzet, amelyet így át kell csoportosítani. „Olyan egészségügyi dolgozókra van szükség, akik a szakmájuknak köszönhetően gyakorolták már az aneszteziológiás-intenzív terápiás modult, és besegíthetnének a koronavírusos betegeknek az állátásában. Ha két-háromszázzal tudnánk pótolni ezen a héten az ágyszámot, az nagy előrelépés lenne” – magyarázta az államtitkár.

Hozzátette, az alacsonyabb számú teszteknek köszönhetően a bejövő napi új fertőzéses esetszám viszonylag alacsony ugyan, de a súlyos megbetegedéssel kórházba kerülő személyek száma egyre csak növekszik. Ez azt jelzi, hogyha a járványt sikerül is megnevezi, az úgynevezett Florida-effektus miatt a platófázist követően egy darabig még növekedni fog a súlyos páciensek a száma a kórházakban, és növekedni fog a halálozási szám is. Az államtitkár szerint erre a kórházi rendszernek fell kell készülnie.

Sok helyen működnek a moduláris kórházak is

Vass Levente elmondta, a nyilvántartásban szereplő 1600 intenzív terápiás ágy közül nagyon sok moduláris kórházban van, Marosvásárhelyen például negyven ilyen ágy működik az orvosi egyetem sportcsarnokában, múlt pénteken 18 beteget ápoltak ott. Azonban az ottani körülmények szerinte nem kórházi körülmények, és kevésbé alkalmasak a súlyos betegek kezelésére, annak ellenre, hogy ezekben is „szép eredményeket értek el” a páciensek életének megmentésében.

Ezek a moduláris egységek főleg az egyes megyék közötti megsegítést szolgálhatják. A marosvásárhelyit akkor indították be, amikor egy szomszédos megyénél gócpont alakult ki, és a marosvásárhelyi kórház kapacitását vette igénybe a járványügyi hatóság, így az illető megyéből az embereket odaszállították.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Jó lenne a 4220 ágy felszerelésével növelni a COVID-betegeknek szánt ágyak számát, és kevésbé a moduláris ágyak felszerelésével, hiszen a járványgörbe csökkenése után jobb lenne, ha Romániában több, jól felszerelt ágyunk maradna a többi betegség ellátására is, és nem egy olyan egységet szerelnénk fel, amit utána nem használnánk, vagy eladományoznánk az erre rászoruló országoknak” – tette hozzá Vass Levente.

Kolozsváron magánkórházzal folynak az egyeztetések

Kolozs megye az ország egyik legfertőzöttebb régiója, a hétfői hivatalos adatok szerint 94 személyt kezeltek intenzív osztályon. Tasnádi István Szilárd prefektus megkeresésünkre elmondta, jelenleg a közegészségügyi igazgatóság vezetője még egyeztet arról, hogyan növeljék az intenzív osztályos ágyak számát Kolozs megyében. A Polaris magánkórházzal tárgyalnak, és azon dolgoznak, hogy megoldják a kórházi személyzet hiányának problémáját.

„Sajnos a kiszemelt magánkórházba nem lehet koronavírusos betegeket vinni, mert nincsen elég személyzet. Az egyedüli megoldás az lenne, ha más állami kórházakból a betegeket a Polarisban kezelnék, például post-covid rekuperációs és krónikus betegeket, ami a magánkórház profiljának is megfelelne” – vélte a prefektus.

Hozzátette, az lenne a lényeg, hogy bármilyen intenzívterápiás ágyat teremtenek, ne szűnjön meg egy másik ágy, amit más beteg gyógyítására szereltek fel, ezt a problémát tárgyalják jelenleg. Kolozsváron a napokban volt még néhány üres intenzív terápiás ágy a COVID-betegek kezelésére, és remélik, hogy most, a számok csökkenésével, az intenzív terápiás ágyakra való igény is csökkenni fog, és „kicsit magunkhoz térhetnek” az egészségügyi dolgozók.

Kapcsolódók

Kimaradt?