Vasárnap hajnalban áttérünk a téli időszámításra

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás, hajnali négy órakor állítják vissza az órákat hajnali háromra.

Az időpontváltozás miatt a forgalomban lévő vonatok, amelyek még a nyári időszámítás szerint indultak el, az előre kijelölt állomásokon várakoznak, hogy a menetrendjüknek megfelelően induljanak tovább, ezen kívül sehol nem változik a vonatok menetrendje – jelentette be a Román Vasúttársaság (CFR).

Mint ismert, az Európai Parlament még 2019-ben szavazta meg, hogy a tagországok felhagyjanak az óraátállítással és 2021 tavaszától kezdődően maradjanak az akkori nyári időszámításnál. Az Európa Tanács azonban nem fogadta el ezt egyhangúlag, így két évvel az EU-s parlamenti szavazás után sem született meg a végleges döntés.Fotó: MTI/Mónus Márton

Az EU lakosságának egyébként mintegy 84 százaléka támogatta, hogy hagyjanak fel az óraátállítással, mivel az negatív hatással van az emberi szervezet működésére. Egy uniós felmérés szerint 4,6 millió polgár számolt be arról, hogy az óraátállítás miatt fizikailag és mentálisan rossz a közérzetük, sokan nehezen tudnak elaludni, mások álmatlanságtól szenvednek.

A válaszadók mintegy 40 százaléka mondta azt, hogy ilyenkor nehezebben tudnak összpontosítani a feladataikra, míg egyharmaduk ingerlékenyebb. Többen panaszkodtak a nyári időszámításra való áttérésre, mert akkor fáradékonyabbnak érzik magukat, gyakrabban fáj a fejük.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?