Várhatóan nem a vasárnapi volt az utolsó óraátállítás Romániában

Az Európai Unió 2019-ben már elrendelte 2021-re az óraátállítás megszüntetését, ennek ellenére várhatóan idén még át fogunk térni ősz végén a téli időszámításra.

Portfolio portál emlékeztet: továbbra is az a kérdés, hogy az egyes országok – vagy jobb esetben az Unió egésze egységesen – melyikre szeretnénk átállni a két időszámítás közül. Az EU 2019-es rendelkezésének értelmében az a tagállam, amelyik a nyári időszámításra állna át, annak most vasárnap kellett volna utoljára állítania órán, amelyik pedig a télit tartaná meg, annak majd októberben.

Az Európai Parlament korábban egyeztetésre kérte a tagállamokat és az Erurópai Bizottságot, emellett az Európai Tanácsban is meg kellene egyezni a kérdésben, de ez eddig még nem történt meg.  A kérdés jelenleg egyetlen uniós testület előtt sem szerepel, és a jelenlegi portugál soros elnökség végéig, vagyis június 30-ig nincs is tervbe véve.

A hivatalos álláspont szerint ennek egyik oka az, hogy az EU jelenleg minden erejével a koronavírus-járvány legyőzésére koncentrál, a másik pedig, hogy egyelőre még nincs konszenzus a kérdésben. Éppen emiatt valószínűsíthető, hogy az óraátállítás eltörlése későbbre csúszik, azt azonban senki nem tudja, hogy pontosan mikor következhet majd be.

(Címlapfotó: MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?