Hét tipp, hogy felkészítse szervezetét a hétvégi óraátállításra

2021-ben végleg megszűnhet az óraátállítás, így szervezetünknek már csupán néhány alkalommal kell megszoknia az átállást. Az Alaska Sleep Clinic oldalán rábukkantunk néhány praktikára, amelynek segítségével felkészíthetjük szervezetünket a változásra.  

Szervezetünk alvás-ébrenlét ciklusát a belső biológiai óránk szabályozza, ezt nevezzük cirkadián ritmusnak. A tavaszi vagy őszi óraátállítás felborítja ezt a ritmust, és szervezetünknek időre van szüksége az alkalmazkodáshoz. Érdemes néhány trükkel felkészülni, hogy könyebben menjen az átállás.  

  • Feküdjünk le hamarabb! Az óraátállítást megelőző napokban menjünk aludni hamarabb vagy keljünk fel kicsivel korábban.
  • Ragaszkodjunk a szokásainkhoz az átállítás után! Feküdjünk le és keljünk fel ugyanakkor mint korábban, még akkor is, ha testünk nem érzi, hogy alvásidő van. 
  • Kerüljük alvás előtt a kávét és a cigarettát! A koffein és a nikotin élénkítő hatással bír, a nyugodt alvás érdekében ezért délután 2 után már kerüljük ezeket. 
  • Minél több napfény! Szervezetünk napi ritmusát a természetes napfény szabályozza, amely elnyomja a melatonin hormon termelését, míg a sötét elősegíti. Éppen ezért reggel próbáljunk meg minél több napfényhez hozzájutni, míg lefekvés előtt inkább kerüljük azt.
  • Ne együnk nehéz ételeket! Ha nehéz ételeket fogyasztunk, beindul az emésztés, így szervezetünk nem tud nyugalmi állapotba kerülni és emiatt rosszabbul alszunk.
  • Kerüljük az alkoholfogyasztást! Lehet, hogy könnyebben elalszunk az alkoholtól, de valójában megrövidül a REM-fázis, azaz a mélyalvás szakasza.
  • Figyeljünk a környezetre! Igyekezzünk az ágyunkat alvásbaráttá tenni: kapcsoljuk ki a tévét és a zavaró fényforrásokat, tegyük le a telefont. A hálószoba legyen az alvás és a nyugalom szigete. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?