Váratlan fordulat Baróton: nem az jelentkezett polgármester jelöltnek, aki bejelentette indulási szándékát

Derzsi-Ráduly Kázmér már kampányolt is, mégsem nyújtotta be a jelentkezését, a korábbi alpolgármester, Bán István ellenben igen. 

„A háromszéki Barót városa mindig bővelkedik váratlan fordulatokban”, állapította meg Tamás Sándor. Az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke a Maszolnak elmondta: a szövetségen belül, pénteken 14 órakor zárult a polgármester jelöltségek leadása és arra számítottak, hogy az erdővidéki város jelenlegi polgármestere, Benedek Huszár János mellett Derzsi-Ráduly Kázmér a helyi iskola igazgatója fog jelentkezni. Ehhez képest Barót egykori független alpolgármestere, Bán István nyújtotta be az RMDSZ-hez polgármester-jelöltségi szándékát.Derzsi-Ráduly Kázmér meggondolta magát | Fotó: Facebook/Derzsi-Ráduly Kázmér

Tamás Sándor lapunk érdeklődésére felidézte az előzményeket. Derzsi-Ráduly Kázmér iskolaigazgató másfél évvel ezelőtt lépett be az RMDSZ-be és már akkor levelet írt a helyi választmánynak és a szövetség háromszéki elnökének, amelyben bejelentette, hogy 2024-ben az RMDSZ színeiben szeretne polgármester jelöltként indulni Baróton. „Ebbéli szándékának az elmúlt másfél évben több alkalommal is hangot adott és ezt néhány hete óriásplakátokon hirdeti Baróton és hozzá tartozó településeken”, mondta Tamás Sándor.

Az RMDSZ háromszéki elnöke rámutatott, Benedek Huszár János egy éve iratkozott be az RMDSZ-be, így a szövetségnek jelenleg van polgármestere Baróton. Ugyanakkor várták a pénteki jelentkezési határidőt, hogy az újrázni kívánó polgármester mellett még ki teszi le a jelentkezési dossziét. Meglepetésre Bán István egykori független alpolgármester nyújtotta be jelöltségi szándékát, Derzsi-Ráduly Kázmér korábbi nyilatkozatai ellenére nem jelentkezett.

„Barótról származó, két, egymástól független forrásból is úgy hallottuk, hogy korábban éppen Bán István volt, aki arra biztatta Derzsi-Ráduly Kázmért, hogy vállaljon polgármester jelöltséget az RMDSZ színeiben, most pedig ő beszélte le az iskolaigazgatót, hogy benyújtsa jelöltségét” -  mondta Tamás Sándor.

Az RMDSZ háromszéki elnöke szerint most nyitott kérdés, hogy Derzsi-Ráduly Kázmér elindul-e független polgármester jelöltként vagy valamely más párt színeiben, miközben RMDSZ tag és az elmúlt időszakban többször is hangot adott szándékának, hogy az RMDSZ színeiben szeretne polgármester jelölt lenni.

Az RMDSZ baróti választmánya április 10-én, szerdán dönt majd arról, hogy Benedek Huszár János jelenlegi polgármester és Bán István közül kinek a jelöltségét támogatja. Tamás Sándor elmondása szerint az RMDSZ tavaly ősszel készített egy közvélemény-kutatást Baróton, amelyben a lehetséges polgármester jelöltek közül Benedek Huszár János és Derzsi-Ráduly Kázmér elfogadottságát és népszerűségét mérték a városban. Bán Istvánról nem készítettek ilyen felmérést.

A négy évvel ezelőtti választáson épp Benedek Huszár János és Bán István méretkezett meg egymás ellen, ami egyfajta „nagy mintás felmérés volt”, mondta Tamás Sándor, felidézve, hogy Benedek Huszár Jánost 1220 szavazattal választották meg polgármesternek, míg ellenfele 810 szavazatot kapott.

Kapcsolódók

Kimaradt?