banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Csíkszereda: a szűkös időkeret miatt elmarad az előválasztás – Egy képviselő petíciót indított

A csíkszeredai RMDSZ március 7-i döntése értelmében az idén nem szerveznek állóurnás előválasztást a helyi önkormányzati jelöltek rangsorolására. Az előválasztás elmaradását az idő szűkösségével indokolták, a döntés ellen tiltakozva Veress Dávid önkormányzati képviselő aláírásgyűjtést kezdeményezett és tiltakozó akciót helyezett kilátásba.

Szándékáról kedden beszélt a média képviselőinek a csíkszeredai városháza előtt megtartott sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta székely-magyar választópolgári minőségében követeli az előválasztás megtartását. A támogató szignókat online és papír alapon is gyűjti, utóbbit a Magyar Ügyek Házában.  Veress Dávid elmondta: „Csíkszereda választójoggal rendelkező székely-magyar polgáraiként kérjük, követeljük az RMDSZ-előválasztás megszervezését, ne tekintsenek minket csupán pecsételőknek! Az időhiányra való hivatkozás nem állja meg a helyét, hisz Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen is szerveznek előválasztást és ha ott van idő, akkor Csíkszeredában is kell legyen. Hozzászoktak az emberek az előválasztásokhoz, ahhoz, hogy nyilvánosan mondjanak véleményt, ezért komolyan kell venni a polgárokat. Nem elfogadható, hogy egy szűk csoport döntsön az önkormányzati jelölteknek a rangsorolásáról. Az előválasztásoknak múltja van, ezzel meg kell tisztelni a polgárt, ez a demokrácia iskolája, a demokrácia védelme, a választópolgár érdeke. Szereda többet érdemel, nem hangulatkeltésről van szó” – nyomatékosította Veress.

A szerző felvétele

A demokratikusan megválasztott VKT rangsorol

Az üggyel kapcsolatban Korodi Attila polgármester, a városi RMDSZ elnöke portálunknak elmondta: „az egyik képviselő által elindított petíciót tudomásul vettük, ezen túlmenően nem kommentálom”. Az elöljáró ugyanakkor a Városi Küldöttek Tanácsa (VKT) által március 7-én meghozott döntést indokolva kifejtette: óriási a tétje az idei választási szuperévnek, és bár lehet, hogy egy helyi előválasztással rövid távon egy adott kívánságot kipipálnának, veszélybe kerülne a választási kedv folyamatos fenntartása. Így a döntés felelősségteljes, mert az országban lévő politikai káosz közepette nehéz lett volna úgy megtartani ezt az előválasztást, hogy az valós értékében és a valós erejével tudja szolgálni a közösséget, ütköztetve a programokat, és hogy legyen idő a jelölteknek bemutatkozni, megismerni őket.  Ezért érdemben az a variáns maradt, hogy a több mint félezer ember által demokratikusan megválasztott VKT rangsorolja majd azokat, akik jelentkeznek a szövetség csíkszeredai önkormányzati jelöltlistájára.

A jelentkezési határidő hétfőn járt le.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?