Ütköztették víziójukat Gálfi Árpád RMDSZ-es kihívói

Az Erdély TV által szervezett előválasztási vitaműsorban ütköztették Székelyudvarhellyel kapcsolatos víziójukat Gálfi Árpád jelenlegi polgármester RMDSZ-es kihívói. Demeter István közegészségügyi ellenőr, Ilyés Szabolcs politológus és Szakács-Paál István, a Hargita Business Center igazgatója közül kerül ki április 7-én az a személy, aki a júniusi helyhatósági választásokon versenybe száll az újrázni készülő városvezetővel.

A 24plusz különkiadásában a polgármesterjelölt-aspiránsok azonos időkeretben mutatkoztak be, ismertették programjukat, kifejthették véleményüket a gazdaságfejlesztésről, infrastruktúráról, oktatásról, volt szó egészségügyről, turizmusról, kultúráról és sportról, illetve válaszoltak egymás kérdéseire.

Az előválasztáson induló jelöltek elképzelései nagyon sok pontban megegyeztek, valamennyien azt emelték ki, hogy hosszútávú tervekre van szükség ahhoz, hogy Székelyudvarhely tartani tudja a lépést a modern kor kihívásaival. A közös jövőben való gondolkodáshoz azonban elengedhetetlen a jó csapat, amely együtt kell dolgozzon a város vezetőjével, különutas politikát folytatva, egymással vetélkedve ugyanis Székelyudvarhely a jelenlegi szinten marad. Szakács-Paál István kisiparos inkubátorházat gazdaságfejlesztési munkacsoportot és „turisztikai minisztériumot” hozna létre Székelyudvarhelyen, és bevezetné a turisztikai adót és a fiatalokat külön nekik szánt programmal segítené. Meglátása szerint a konferenciaturizmus egy olyan piaci rés, amit a város jól ki tudna használni. Demeter István többek között arról beszélt, hogy a gazdasági fejlődés üres telkek vásárlásával, valamint külföldi befektetők vonzásával ösztönözhető, szerinte nagyobb hangsúlyt kell fektetni az egészségügyi intézmények fejlesztésére, a jelenleginél nagyobb figyelmet kell fordítani az idős, kiszolgáltatott személyekre. Arról beszélt, hogy szociálisan érzékeny emberként a sérült gyermekek oktatására is hangsúlyt fektetne, többek között bentlakásos központ kialakítását szorgalmazta. A műsor során többször is hangsúlyozta, hogy vissza kell állítani azt a Székelyudvarhelyt, amelyben „kézfogás volt a kézfogás, és tekintet a tekintet.”

Ilyés Szabolcs azt mondta, „nem lehet csak Székelyudvarhelyben gondolkodni, amikor a város több éves stratégiáját határozzuk meg”. Ő polgármesterként egész Udvarhelyszékben gondolkodna, a város gazdasága ugyanis összefügg a környező településekével, ezért konstruktív együttműködésre van szükség a térség fejlesztése érdekében. Az oktatás terén a szakoktatást erősítené, illetve felsőoktatási intézményeket is vonzana a városba, azok a fiatalok pedig, akik más városokban tanulnak, szerinte kell érezzék, hogy szülővárosuk számít rájuk. Ilyés Szabolcs szerint 2024. április 7-én az RMDSZ „megteremtette azt a nyitottságot, hogy tényleg egy nyílt verseny legyen és eldöntsük, hogy ki legyen a kihívója a jelenlegi polgármesternek. „Ez egy fontos lépés és ezzel a lépéssel élni kell. Látok esélyt arra, hogy Székelyudvarhelyen összeálljon egy olyan csapat, amely tényleg egy fejlődő pályára tudja tennie Székelyudvarhelyt és kis tényleg ki tudod lépni a saját árnyékából. Nem lesz ez egy egyszerű feladat, rengeteg munkával lehet csak élhetővé tenni Udvarhelyt. De én hiszek a kemény munkában és hiszem azt, hogy Székelyudvarhelyt és Udvarhelyszéket vissza lehet helyezni a megfelelő helyére, és tényleg egy jó városunk lehet, egy jó közösségünk, egy jó Udvarhelyszékünk” – fogalmazott Ilyés Szabolcs.

Demeter István szintén az előválasztás nyújtotta lehetőséget emelte ki, hangsúlyozva, hogy annak, aki április 7-én nem vesz részt az előválasztáson, az elkövetkezendő négy évben nem lesz jogalapja semmilyen kritikát megfogalmazni. „Jelölttársaim nyugalmas munkahelyet, biztos családi hátteret és egy teljesen rendezett életet hagynak ott egy picike jóért és egy nagy adag rosszért. Többször kérdezik tőlem, hogy hiányzik ez neked? A válaszom: nekem nem, de Udvarhelynek igen, váltás kell” – fogalmazott Demeter István.

Szakács-Paál István egy olyan jövőt ígért Székelyudvarhelynek, amelyben mindenki évente legalább egyszer egészen biztosan el fog tudni menni a színházba. Gyakran el fog tudni menni könyvtárba, múzeumba, a város által finanszírozott sportegyesület csapatának a mérkőzésére. Meg tudja ismerni a várost, a város visszaad neki valamit. Nem lesz könnyű feladat, ígérem, hogy az apróságokkal is kiemeltem fogunk foglalkozni, de mindezt úgy, hogy a jövőbe azért nagyobb céljaink is lesznek. Tehát foglalkozni kell a terelőúttal, foglalkozni kell a városi uszodával, foglalkozni kell egy sportbázis kiépítésével. De mindemellett az olyan kis dolgokkal is, amelyekkel élhetőbbé, gazdagabbá tudjuk tenni ezt a várost. Merthogy nem is olyan kicsi ez a város, de lehetne sokkal nagyobb és ehhez befogadóbbak kell legyünk, és meg kell tudjuk mutatni azoknak, akik válaszút előtt állnak, akik a hazaköltözésen gondolkodnak, hogy itt vannak lehetőségek, tudunk reális alternatívát biztosítani. Én komolyan hiszek abban, hogy a következő pár évben Nyugat-Európa városaiból a kultúra és az értékek miatt hazajönnek a fiatalok és az idősebbek, és ők dönteni fognak, hogy Sepsiszentgyörgyre, Csíkszeredába vagy éppen Székelyudvarhelyre költözzenek – magyarázta Szakács-Paál István.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?