Vadonatúj tisztítóberendezést üzemeltek be: a Gyilkos-tóból nyerik ki a vizet

Több évtizede fennálló probléma megoldása körvonalazódik a közigazgatásilag Gyergyószentmiklóshoz tartozó Gyilkostón: hétfőn egy egyelőre bérbe vett mobil víztisztító berendezést üzemeltek be az üdülőtelepen. Ha a rendszer beválik, az önkormányzat megvásárolja, igény esetén pedig bővíti azt.

Csergő Tibor gyergyószentmiklósi polgármester hétfői, a helyszínen tartott tájékoztatóján kifejtette, hogy ezzel a lépéssel megteremtik az egyik legfontosabb alapfeltételt ahhoz, hogy a szolgáltatóegységek, vendéglátóhelyek megfelelően működhessenek, és jó minőségű ivóvizük legyen. A megtisztítandó vizet egyébként a Gyilkos-tóból nyerik ki. A berendezést a tervek szerint beépítenék a városi rendszerbe, amely így fenntarthatóvá válna, és az önkormányzat ehhez meg is vásárolná a rendszert. A gyártó céggel kötött szerződés értelmében egyelőre három hónapra bérelték ki havi mintegy 40 ezer lejért.

Fotók: Csergő Tibor András Facebook-oldala

A mobilrendszert beüzemelő és bérbe adó marosvásárhelyi Klarwin céggel az önkormányzat még tavaly felvette kapcsolatot . A vállalat illetékese, Sabina Pistol kifejtette, hogy számukra is nagy kihívás a Gyergyószentmiklóssal való együttműködés, hiszen az ivóvíztisztító technológiájukat az egész országban szeretnék megismertetni, ebben pedig referenciapont lehet a gyilkostói berendezés működtetése.

Ezután ismertette a víztisztító szerkezet műszaki adatait: egy hét alatt szerelték fel, elmondása szerint jó minőségű ivóvizet állít elő – amelyet egyébként meg is kóstoltak a tájékoztatón. A Romániában gyártott berendezés teljesen automatizált, tehát az üzemeltetőnek nem kell különösebben odafigyelnie a működésére, és nem foglal nagy helyet. Óránként 11 köbméter víz megtisztítására alkalmas, ez bőven kielégíti Gyilkostó jelenlegi igényeit, azonban a moduláris szerkezet kapacitása könnyedén bővíthető, akár meg is triplázható.

Csergő Tibor András, Sabina Pistol és Zólya László

Zólya László, a Gyergyószentmiklósi Hő- Víz- és Csatornaszolgáltató Közmű (HVCSK) igazgatója elmondása szerint, ha a teljes, elavult vezetékrendszert – amelyből jelenleg sok víz elvész a megrozsdásodások, csőtörések miatt – sikerül felújítaniuk, akkor az új víztisztító berendezés működése még hatékonyabb lesz. Hozzátette, hogy az üdülőtelep jelenlegi vízigénye óránként öt-hat köbméter.

„Ez csak a kezdet: most csak az ivóvízről beszélünk, de a szennyvíztisztító rendszert is helyre kell állítanunk, ezt pedig a most beüzemelt modulhoz hasonló berendezéssel oldanánk meg. Ezek azok a modern eszközök, amelyek olyan vizet juttatnak vissza a természetbe, amely nem károsítja azt” – jegyezte meg a közművek igazgatója.

Az egyik legnagyobb gyilkostói vendéglő tulajdonosa, Portik Csaba azzal fordult az önkormányzati vezetőkhöz, hogy minél előbb tegyenek azért, hogy a vezetékhálózatot kicserélhessék, mivel hatalmas a veszteség. Nyomatékosította továbbá a szennyvíztisztító rendszer kiépítésének fontosságát, rámutatva, hogy harminc éve küzdenek a problémával, és amíg ez meg nem oldódik, „nem tudnak, mivel dicsekedni”.

Újságírói kérdésre válaszolva Zólya László tájékoztatott, hogy a téli időszakban mintegy 100-150 személy használja naponta az ivóvizet az üdülőtelepen, nyári időszakban azonban számuk 1500-3000 közé tehető, közülük 600-800 állandó vendég, a többiek átutazók. A közművek igazgatója arra még nem tudott választ adni, hogy a közeljövőben hány ügyféllel köthetnek szerződést az ivóvíz-szolgáltatásra.

A polgármester hozzátette, hogy a telepen már részben kiépítettek egy eddig még használatba nem vett vízvezetékrendszert, ezt most összekötnék az eddig használttal, továbbá a jövőben pályáznának a teljes rendszer felújítására. Az önkormányzat az ivó-vízszolgáltatás árát beépíti a gyergyószentmiklósi vízszolgáltatás árába, ezt azért így oldják meg, mert a törvény nem teszi lehetővé, hogy egyazon önkormányzati szolgáltató eltérő módon számlázzon a lakosságnak.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?