Egymilliárd eurót szán a kormány a települések ivóvíz- és szennyvízhálózatának bővítésére

Jelenleg a romániai lakosság közel 30 százalékának nincs hozzáférése a vezetékes ivóvízhez, és több mint 40 százalékának a szennyvízhálózatok, ezért életbevágóan fontos a közművesítés fejlesztése – jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter pénteki bukaresti sajtótájékoztatóján.

„Emiatt Románia ellen kötelezettségszegési eljárást is indított az Európai Bizottság. A környezetvédelmi tárca pályázati kiírásai a Helyreállítási Alapból mintegy egymilliárd euróval támogatják a hálózatok bővítését, amely kiegészíti az uniós forrásokból megvalósuló nagyberuházások programját és az Anghel Saligny-programot. Ugyanakkor most először biztosítunk külön finanszírozást a nagyobb települések csatornahálózatának bővítése mellett a kétezer lakosnál kisebb közösségeknek a szennyvízkezelésre alkalmas rendszerek kialakítására” – jelentette be az RMDSZ-es miniszter.Tánczos Barna miniszter (balról a második) sajtótájékoztatója | Fotó: rmdsz.ro

Tánczos Barna ismertette, a kétezer lakosnál nagyobb településeken a víz- és csatornahálózatok bővítésére, illetve felújítására 600 millió eurót különített el a szaktárca a Helyreállítási Alapból (PNRR). Ugyanakkor megteremtette annak a lehetőségét, hogy egy ennél 30 százalékkal nagyobb összegre, azaz 780 millió euróra kössön finanszírozási szerződéseket, így biztosítva, hogy minden rendelkezésre álló támogatást felhasználnak. „Mintegy 1600 kilométer vízhálózat és 2500 kilométer csatornahálózat építését biztosítjuk a pályázati kiírásból. A vissza nem térítendő támogatásra az önkormányzatok, az általuk létrehozott közösségi fejlesztési társulások, a regionális vízszolgáltatók, valamint az előbbiek társulásai pályázhatnak” – mutatott rá a tárcavezető.

A kétezer lakosnál kisebb településekre/kistérségekre vonatkozó pályázati kiírás keretében 260 millió euró áll rendelkezésre a szennyvízelvezetés megfelelő kiépítésére. „Ez hangsúlyosan azokra a közösségekre vonatkozik, amelyeken a kedvezményezett lakosság legalább fele természetvédelmi területen él. Így hozzájárulunk a felszíni és felszín alatti vizek tisztántartásához is. Ezeken a településeken új ivóvízhálózatok és szennyvízkezelő rendszerek kiépítését támogatjuk. 12 900 egyéni szennyvízgyűjtő- és tisztító rendszer kiépítésére van lehetőség. Az új típusú kistelepülési hálózatokra vonatkozó technikai feltételeket hamarosan kormányhatározatban is rögzítjük” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A Helyreállítási Alapból megvalósuló vízgazdálkodási beruházások pályázati útmutatóit a környezetvédelmi tárca honlapján bocsátották közvitára. A szaktárca mintegy 4 milliárd eurós beruházáscsomagot koordinál az Országos Helyreállítási és Rezilienciaépítési Programból. Tánczos Barna tájékoztatott, a következő napokban elkészülnek a települési hulladékudvarokra és intelligens hulladékszigetekre vonatkozó pályázati kiírások útmutatói is.

Kapcsolódók

Kimaradt?