Egyfeszt: nem veszített lendületéből a Gyergyói-medence összművészeti fesztiválja

Programkínálatában, hangulatában, látogatottságában sem csorbult az elmúlt évben útjára indított Egyfeszt összművészeti fesztivál, amely az elmúlt hétvégén zajlott Gyergyószentmiklóson és a Gyergyói-medence több településén.

Zene, képzőművészet, gasztronómia, tudományos előadások, kirakatszínház, kiállítások – csak néhány címszó, amelyek megtalálhatóak voltak az elmúlt hét csütörtökétől vasárnapig tartó Egyfeszt összművészeti fesztivál programkínálatában. A helyszíneken járva-kelve megállapíthattuk, hogy az első alkalommal 2021-ben megszervezett esemény ebben az évben sem adta alább, és ismét elbűvölte a Gyergyóba érkezőket.

Pénteki érkezésünk után a Színház- és Könyvudvarba vezetett az utunk, ahol épp Farkas Wellmann Endrével beszélgetett Juhász Anna a Gutenberg könyvesbolt sátra alatt. Az irodalmár vendége ezt követően Földes László, népszerű nevén Hobo volt. Az énekesként, színészként, dalszerzőként, műfordítóként is ismert előadó nem hazudtolta meg önmagát, nyers őszinteséggel vallott pályájáról, családjáról, pályatársairól, a médiáról és természetesen a költészetről. A szavalatokkal színesített beszélgetés nagy sikert aratott a szépszámú közönség körében. Helyszínek sokasága várta a fesztiválozókat. A szerző felvételei.

A város központjában ebben az évben is kézművesek kínálták termékeiket. A fülbevalóktól a hátizsákokig volt ott mindenféle szépség, ráadásul mindig történt is valami a sátrak körül. Ottjártunkkor éppen Cserey Csaba és dobos csapata tartott fantasztikus bemutatót. A gasztro-utcában sétálgatva több helyen látványos bemutatók fogadták az érdeklődőket. Készültek különböző barbecue húsok, hagyományos felvidéki ételek, grillsütemények, sonkás-sajtos füstös pogácsa, dán palacsintagolyó és természetesen az elmaradhatatlan túrós puliszka sem maradhatott ki a sorból. 

Üde színfoltot jelentett a belváros zajától kissé távolabb berendezett gyermekudvar. A legkisebbeknek bábelőadásokkal, koncertekkel, óriás társasjátékokkal kedveskedtek a szervezők. A helyínül szolgáló szabadidőparkban számos család töltötte hasznosan és vidáman az idejét. A közelben működő örmény udvarban napközben is zajlott az élet, a látogatók megkóstolhatták a gyergyói örménység jellegzetes ételeit, italait, emellett megtekinthették a népcsoport történelmét feldolgozó kiállítást és ebben az évben is fel lehetett menni az örmény katolikus templom tornyába.

Telitalálatnak bizonyult, hogy a Tarisznyás Márton Múzeumot is bevonták a helyszínek közé. Az intézmény udvarában felállított világzenei színpadon esténként a műfaj jeles előadói léptek fel, napközben pedig számos család látogatta a múzeum tárlatait. 

A retro színpad körül két kiállítás is elbűvölte a látogatókat. A veterán autók világa mellett retro telefonkészülékeket is megcsodálhattak, sőt, ki is próbálhattak az érdeklődők Kovács István szombathelyi gyűjtőnek köszönhetően.

Egész nap zajlott az élet a Folkudvarban is, ahol nem csupán zenei programok, hanem tudományos előadások is várták a fesztiválozókat. Aki pedig az esti táncházban szusszant volna egyet, csupán néhány lépést kellett tegyen, hogy a Figura Stúdió Színház színészeinek kirakatszínházát megtekintse. A kezdeményezés sikerét mi sem mutatja jobban, minthogy esténként szépen megtöltötték a helyszínt azok, akik kíváncsiak voltak az egyszemélyes, elgondolkodtató jelenetekre.

Mindezen túl az Egyfeszten lehetett társasjátékozni, képzőművészeti installációkat alkotni, sajtokat kóstolni (és készíteni), számos kiállítás is nyílt a különböző helyszíneken. A Gyergyószentmiklóson kívüli rendezvénye Borszéken, Remetén, Ditróban, Szárhegyen, Alfaluban, Csomafalván és a Súgó barlangnál zajlottak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
Cserey Csaba és dobos csapata. Számos heyszínen „zajlott az élet”. Vásár a parkban. Retro telefon kiállítás. Farkas Wellmann Endre a Könyv- és Színházudvar sátra alatt. Földes László Hobo és Juhász Anna. Üde színfoltot jelentett a gyermekudvar is. Itt valami különleges készül. A Folker együttes. Nagy volt az élet a folkudvarban. Készül az örmény kávé. Hobo elnyűhetetlen. Esténként színes fénybe borult a belváros.

Kapcsolódók

Kimaradt?