Újabb kisajátítások és bontások jöhetnek Nagyváradon városfejlesztés címén

Kiszélesítené a váradi önkormányzat a Körös utcát, aluljárókat építtetne, ám ehhez újabb lakóházak, üzlethelyiségek kisajátítására és elbontására van szükség. 

A nagyváradi polgármesteri hivatalnak egy újabb terve borzolja a kedélyeket a bihari megyeszékhelyen. Miközben vannak, akik örvendezve és minden kritika nélkül fogadják az újabb fejlesztési ötletet, másoknak az élete munkája megy rá a grandiózus átalakításokra, amelyek ebben az esetben kisajátításokkal és magánházak, üzlethelyiségek lebontásával kezdődnek.

A Körös (Tudor Vladimirescu) utca Váradőssibe nyúló részén az utóbbi években több ezer tömbházlakást építettek, miután lebontották az itt évekig éktelenkedő gyártelepet. A területet felparcellázták és ingatlanfejlesztő cégek csaptak le rájuk. Épült itt két bevásárlóközpont, hipermarket és több tucat tömbház is, és a beruházások még koránt sem értek véget, a hírek szerint további tömbházakat és irodaházakat terveznek a még szabadon álló területekre.

A nagyváradi polgármesteri hivatal kezdeményezte a zonális városrendezési terv átalakítását azért, hogy az új negyedet megfelelőképpen ki tudja szolgálni a közúti infrastruktúra és a városi közműrendszer. A városháza által eltervezett nagyszabású átalakítások között szerepel például a Körös utca négysávosra bővítése, ám a Vitéz (ma Decebal) utca környékén nincs elegendő hely, így az ott lévő ingatlanok tulajdonosai kisajátításra számíthatnak – ami azt jelenti, hogy mindazt, amit eddig elértek vagy felépítettek, elveszik tőlük és lebontják, ők pedig a megítélt kártérítéssel mehetnek, amerre látnak.Részlet az övezeti városrendezési tervből

A zonális rendezési terv módosításait közvitára bocsátotta az önkormányzat, amelynek hivatalos oldalán teljes egészében megtalálható a dokumentum, és július 12-éig várják a lakosság véleményezését a alina.cadar@oradea.ro e-mail címre.

Az önkormányzat elképzelését népszerűsítő cikkek már megjelentek a helyi román sajtóban, és akadtak olyanok, akik a közösségi médiában adtak hangot nemtetszésüknek, sőt olyanok is, akiknek a tulajdonuk kerül veszélybe a tervezett átalakítások miatt. Ilyen ingatlantulajdonos Opris Tibor István is, aki egy hozzászólásában részletesen elmagyarázta, miért tarja igazságtalannak a városháza eljárását.

Elpanaszolta, 2008-ban a városháza ösztönzésére kezdett ingatlanberuházásba, és a Vitéz és a Körös utca sarkán, és az építkezés során minden olyan szabályt betartottak, amit a városháza előírt. Most pedig azzal kell szembesülnie, hogy amit tizenhárom éve a helyi önkormányzat jóváhagyott, most egy másik döntésével keresztülhúzza.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Vajon egy építkezési engedély, amit a városháza bocsát ki, hány évig érvényes?” – teszi fel a költői kérdést a panaszos, majd így folytatja: „Milyen bizalma lehet az embereknek az ilyen városvezetőségben? Vajon ezek a döntéshozók akkor is ilyen aberrált döntést hoznának, ha a saját tulajdonukról lenne szó? Én nem hiszem el, hogy ebben az országban vagy akár az egész EU-ban van még egy olyan helyi önkormányzat, amely így elbánjon a polgáraival, hogy jön és lebontat egy új ingatlant, amelynek a felépítését ő maga hagyta jóvá.” Megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot Opris Tibor Istvánnal, de cikkünk megjelenésig nem reagált megkeresésünkre.

A Körös és a Vitéz utca kereszteződésében lévő ingatlanok tulajdonosai mellett aggódhatnak a szomszédos Shakespeare utca lakói is. A közelben lévő, ám elköltözés előtt álló RER West hulladékgazdálkodási vállalat területén is várhatók ingatlanberuházások, az övezeti városrendezési terv pedig magában foglalja a Shakespeare utcát és a Brâncoveanu egy részét is, ahol takaros egyszintes és egyemeletes magánházak sorakoznak. A városházi tervezet szerint ezek helyén is tömbházak épülhetnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?