Borsos bírság vár a sofőrökre, akik behajtanak a sétálóövezetekre

Csütörtökön bocsátotta közvitára a nagyváradi polgármesteri hivatal azt a tervezetet, amely szerint 2500 lej büntetést szabnának ki azokra a sofőrökre, akik illetéktelenül behajtanak a sétálóövezetekbe Nagyvárad területén. A határozattervezetre harminc napig várják a hozzászólásokat, észrevételeket a városháza hivatalos honlapján.

A nagyváradi önkormányzat megelégelte, hogy egyes sofőrök úttestnek vagy parkolónak nézik a városban kialakított sétálóövezeteket. Rendszeresen előfordul ugyanis, hogy a gyalogosoknak kialakított részeken is gépkocsik parkolnak vagy közlekednek akár a főtéren, akár a sétálóutcaként használatos Fő utcán, vagy akár az utóbbi időszakban kialakított új sétányokon.

A polgármesteri hivatal kezdeményezte, hogy azok a szabályszegők, akik behajtanak a kizárólag gyalogosközlekedésre fenntartott területekre, akár 2500 lejre is bírságolhatók legyenek. A tervezetet június 17-én bocsátották közvitára és csütörtöktől kezdve harminc napon át várják a nagyváradiak véleményét a városháza hivatalos honlapján megadott elérhetőségeken.A nagyváradi Zöldfa utca alig lett készen, a gépkocsik máris megrongálták a lámpatesteket | Fotó: Florin Birta polgármester Facebook-oldala

A hivatal sajtóosztálya közölte, az új szabály érvényes lenne a Szent László (Unirii) tér sétányain, a Fő (Republicii) utca sétálóövezetén, a Zöldfa (Vasile Alecsandri) utcán, a Bémer (Ferdinand) tér új sétányain, a Nagysándor József (Aurel Lazăr) utcán és az Ezredévi (Libertății) emléktér új sétálóövezetén. Akiket ezeken a részeken azon kapnak, hogy gépkocsival illetéktelenül behajtanak, a bírság mellett ki kell fizetniük az okozott károkat is.

A városháza közölte, a szabálytalanul parkoló vagy közlekedő autók komoly károkat okoznak a sétányokon, összetörik a díszburkolatot, vagy a nemrég átadott Nagysándor József utcán már több lámpatestet letörtek.

A szigorú szabály alól kivételek csak azok, akik az említett övezetekben laknak, valamint azok az áruszállítók, akik másképp nem tudják megközelíteni az üzleteket, de számukra is csak reggel 7 és 9.30 között megengedett a behajtás.

A városháza azt ajánlja, hogy a polgárok ne a tiltott helyeken, hanem a főtér közelében kialakított mély- vagy emeltes garázsokban hagyják gépkocsijaikat. Mint a Kossuth (Independenței) utcán, mind a törvényszék mögött, valamint a Körös Áruház mellett is épült többszintes garázs, ahol szinte mindig van hely.

Kapcsolódók

Kimaradt?