Több mint 83 millió euróba kerül a Nagyváradra tervezett futballstadion

Több mint 23 ezer férőhelyes, koncertek és magas rangú sportesemények megszervezésére is alkalmas arénát és hozzá tartozó hotelt építtetne a nagyváradi önkormányzat. A beruházás finanszírozását a fejlesztési minisztériumra bíznák. Ahhoz, hogy a terv megvalósulhasson, ingatlanokat sajátítottak ki és az állatkertet is el kell költöztetniük.

A nagyváradi önkormányzat több mint 83 millió euróból építene modern futballstadiont, amelynek úgynevezett előmegvalósíthatósági tanulmányát legutóbbi ülésén hagyta jóvá a képviselőtestület. Ebben a dokumentációban már szerepelnek az aktualizált árak és immár a szükséges terület is a város rendelkezésére áll, miután kisajátították az útban lévő ingatlanokat és családokat, vállalkozásokat tettek utcára a grandiózus terv miatt.

Nagyváradnak jelenleg nincs futballcsapata, de lesz modern, minden európai elvárásnak megfelelő stadionja, amelyben a tervek szerint nemcsak focimérkőzéseket, hanem egyéb atlétikai versenyeket, sőt kulturális programokat, koncerteket is megszervezhetnek majd.

Florin Birta, Nagyvárad polgármestere sajtóközleményben tudatta, a múlt héten tárgyalt a fejlesztési minisztérium hatáskörében működő Országos Befektetési Ügynökséggel a beruházás finanszírozásáról. Korábban nagyváradi hivatalos látogatása alkalmával Cseke Attila miniszter jelentette be, hogy a szaktárca biztosítja majd a szükséges anyagi fedezetet a sportközpont felépítéséhez.Florin Birta a nagyszabású terveket ismerteti | Fotó: polgármesteri hivatal

A Pece-patak partján, a régi ócskapiaccal, illetve a most épülő új sportcsarnokkal szemben ugyanis a váradi városháza nem csupán egy többfunkciós futballstadiont tervez felhúzni, hanem hozzá tartozó szállodát is, valamint a környezetében edzőpályákat és zöldövezeteket – ezek miatt kell elköltöztetni a nagyváradi állatkertet is, hogy legyen elég hely a leendő sportkomplexum számára.

Az Általános Városrendezési Tervben azonban nem szerepelt a Fogarasi utcán stadion felépítése, ezért azt is módosítani szükséges. A városháza elkészítette az övezetre vonatkozó részletes fejlesztési tervet, amelyet közvitára bocsátottak és várják a lakossági észrevételeket – tudatta közleményében a városháza sajtóosztálya.

„Mivel az Országos Befektetési Ügynökség jóváhagyása érdekében szükség van előmegvalósíthatósági, majd pedig megvalósíthatósági tanulmányra, megegyeztünk a tervezőkkel, hogy készítsék el a dokumentációt annak érdekében, hogy majd a munkálatok odaítélésénél ne legyen probléma például az építőanyagok árának változása, a tanulmányba belefoglaltuk az anyagköltségek aktuális szintjét is” – fogalmazott Florin Birta.

A leendő nagyváradi stadionról három terv készül. Az egyik egy közepes kategóriájú versenyek lebonyolítására alkalmas és 16 291 férőhelyes stadiont tartalmaz, a második pedig a magasabb rangú megmérettetésekhez lett igazítva 16 174 férőhellyel. A harmadik variáns lenne alkalmas kulturális programok és koncertek lebonyolítására is, ebben 23 155 férőhelyet alakítanának ki.

Az előmegvalósíthatósági tanulmány szerint a sportkomplexum és a hozzá tartozó hotel felépítése, valamint a környező zöldövezetek kialakítása 83,3 millió euróba kerül. Florin Birta szerint, ha minden a tervek szerint halad, akár már jövőre megkezdődhet a stadion építése.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?