Szépítik a váradi Körös-partot, de a virágok egy részét rendszeresen ellopják vagy elpusztítják

Összesen 46 tartóba 138 tő virágot ültettek el a Körösvidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai a Sebes-Körös nagyváradi belvárosi szakaszán, hogy ezzel is szebbé és színesebbé tegyék a folyóparti sétálóövezetet.

Az első virágültetés 2017-ben volt, azóta összesen több mint ötezer tő virágot ültettek a sétányt és a Sebes-Köröst elválasztó beton virágtartókba. „Hiába ültettük, mondják sokan, mert a virágok egy részét minden alkalommal ellopják vagy tönkreteszik. Ennek ellenére mi nem adjuk fel és ösztönözzük a hasonló virágültetési akciókat” – olvasható a vízügyi hatóság honlapján.

A virágok túlélési esélyeit továbbá az is rontja, hogy ezeket általában senki sem locsolja meg, a kis betontárolók eső után hamar kiszáradnak, s velük együtt a virágok is.

A váradiak egyébként évek óta szorgalmazzák, hogy a városvezetőség tegye szebbé, színesebbé a folyó menti sétányokat, de kérésük mindig süket fülekre talál. A helyi önkormányzat ugyanis azt mondja, a folyó és annak partja rendbetétele a vízügyi hatóság feladata, a vízügy pedig azt állítja, nem az ő kompetenciája a virágültetés. Ennek ellenére néhányan évek óta összefognak, hogy mégis egy kis színt varázsoljanak a lebetonozott partra.

Idén tavasszal az RMDSZ váradi városi tanácsi frakciója részéről Pető Dalma képviselő is felhívta a figyelmet arra, hogy a bihari megyeszékhelyet tovább lehetne szépíteni virágok ültetésével, sőt egy olyan részleg létrehozásával a városházán, amelynek kifejezetten a zöldövezetek karbantartása volna a feladata. Ennek érdekében hivatalosan iktatott beadványban kérte az önkormányzattól a kertészeti osztály létrehozását és egy főkertész alkalmazását.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?