Emléktáblát avattak „Nagyvárad zöld lelkiismeretének”, Marossy Anna biológusnak

Külsőségeket és mindennemű hírverést nélkülözve állítottak emléktáblát Nagyváradon az öt esztendővel ezelőtt elhunyt közismert biológus és környezetvédő, Marossy Anna emlékére a róla elnevezett sétányon, az Ezredévi emléktéren.

A Szacsvay Imre mártír országgyűlési jegyző szobrával szemben frissen kialakított virágültetvény közepére a Nagyváradi Közösségi Alapítvány készíttette el a neves biológus kutatónak és elkötelezett környezetvédőnek emléket állító táblát.

Marossy Anna lelkiismeretes munkásságát dicséri a püspökfürdői hévízi tündérrózsás rezervátumról készült megannyi szaktanulmány, és ő volt az, aki megkongatta a vészharangot akkor, amikor felfedezte, hogy a termálvízforrás által táplált Pece-patak vize megcsappant és a víz hőmérséklete is csökkenni kezdett.

Ezek voltak az első jelei a nílusi hévízi tündérrózsa, valamint az endemikus fajok közé tartozó bordás homorcsa csigafaj és a Racoviță kele halfaj, illetve ezekkel együtt a világhírű természetvédelmi rezervátum pusztulásának, ami végül a biológus halála után három esztendővel történt meg az ellenőrizetlen és mértéktelen termálvíz-felhasználás következtében.

A Nagyvárad melletti üdülőtelepeken ugyanis se szeri, se száma a termálvízzel fűtött panzióknak és medencéknek. Bár voltak hatósági próbálkozások az illegális fúrások feltérképezésére és leállítására, ezeknek a jótékony hatása mindmáig nem mutatkozott meg a természeti környezetben.

Ugyancsak Marossy Anna nevéhez fűződik a Sebes-Körös folyó nagyváradi belvárosi szakaszának megmentése, ugyanis az elkötelezett környezetvédő volt az, aki szembeszállt a városvezetőséggel és megmentette a folyó menti fákat a kivágástól. Ezért emlegették Marossy Annát „a város zöld lelkiismereteként”, és halálával ez az erős és bátor hang némult el a Bihar megyei környezetvédelmi mozgalmak között.

2015. október 18-án bekövetkezett halála után egy évvel az Aqua Crisius Sporthorgász Egyesület állított egy márvány emléktáblát a püspökfördői termálvizes tó mellett, a helyet azonban lezárták, idegenek nem látogathatják, így a kegyelet sem róható le a Pece-patak forrásánál. 2018-ban civil összefogás eredményeképpen a nagyváradi önkormányzat róla nevezte el a Sebes-Körössel párhuzamos, az Ezredévi emlékteret hosszában átszelő sétányt, ahol most, halálának ötödik évfordulóján helyet kapott az emlékére kihelyezett új köztéri tábla.

Kapcsolódók

Kimaradt?