Nagyszabású terveket sző a nagyváradi önkormányzat

Nagyváradon összesen 82,7 millió eurót fordítanának a közutak és a tömegközlekedés fejlesztésre, számolt be csütörtökön Mircea Mălan alpolgármester Ciprian Barna, a Nagyváradi Metropolisz-övezet vezetője, és Ionuţ Serac, az önkormányzat Nemzetközi Támogatású Projektfejlesztési Igazgatósának munkatársa jelenlétében.

Az alpolgármester beszámolt arról, hogy a támogatásokat két lépésben hívnák le: 2016–2020 között 50,8 millió eurót fektetnének be, hosszabb távon 2020–2030 között pedig 31,9 millió eurót. Elsősorban a Regionális Operatív Programhoz pályáznának, de más pályázati lehetőségeket és saját forrásokat is felhasználnának. A fejlesztési tervről egyébként szeptemberben közvitát tartanak, azt követően pedig a hely önkormányzati képviselőtestületnek kell jóváhagynia azt.

A tervek között szerepel 23 városközpont környéki utca felújítása, ezt a második lépésben 25 másik utca követné a váradi dombon, ahova ezt követően járatokat indíthat majd a Nagyváradi Közszállítási Vállalat (OTL) járatokat indíthatna. Két újabb közúti hidat építenék Nagyváradon, egyet a Sebes-Körös, egyet a Pece-patak fölött, illetve a Körös fölött a Dacia hidat és a Pece Nagyváradi Egyetem közelében lévő hídját is felújítanák.

A határ felé vezető Borsi úton egy villamosremízt alakítanának ki, hogy két irányból induljanak el reggel a városban a villamosok, illetve megoldanák, hogy a 2-es számú villamos Őssi negyedből a Vitéz (ma Decebal) útra is kanyarodhasson, így közvetlen villamos-összeköttetés lenne Őssi és a Rogériusz negyed között. Tervezik egy újabb villamos-sínpár építését is, melyek az Aradi úttól a Nagyváradi Egyetem felé tennék lehetővé a közlekedést. A város kerékpárút-hálózatát is bővítenék, és bicikliparkolókat alakítanának ki a  forgalmasabb pontokon, mint például a Szent László (ma Unirii) tér, a vasútállomás vagy az egyetem környéke.

Kimaradt?