Az RMDSZ azt javasolja, Nagyváradon is tegyék ingyenessé a tömegközlekedést péntekenként

Helyi forrásokból finanszírozva tegyék ingyenessé péntekenként a tömegközlekedést Nagyváradon, így csatlakozva a Zöld Péntek elnevezésű mozgalomhoz – ezt a javaslatot iktatta kedden Szabó József, a nagyváradi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője.

A nagyváradi RMDSZ kezdeményezi, hogy a helyi önkormányzat – Kolozsvár mintájára – tegye ingyenessé a tömegközlekedést pénteki napokon, így csatlakozva a Zöld Péntek mozgalomhoz – közölte sajtóközleményében Szabó József, a váradi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője.

Németországból vásárolt használt villamos az egyik nagyváradi megállóban | Fotó: Borsi Balázs

„Ezt a javaslatot azért tartjuk kiemelten fontosnak, mert a tömegközlekedés rendszeres használatának ösztönzése fontos környezeti kérdés, szerves része az európai városról alkotott elképzelésnek, ugyanakkor ez az ingyenesség nem a népszerű szociális védelemről szól, hanem jelzés mindenkinek, aki Nagyváradon él, legalább hetente egyszer tegyünk a saját és a jövő generációk egészségéért” – fogalmaz Szabó József.

Szerinte a Zöld Péntek a helyi tömegközlekedés használatával számos olyan folyamat kiterjesztésére erősít rá, amelyet a nagyváradi városháza vezetése kezdeményezett az elmúlt időszakban. Ilyen például a „Park and ride” típusú parkoló építése a városközpontban, amellyel csökkentenék az autók állandó használatát a belvárosban, a tömegközlekedési eszközök ingyenes használata a Nagyváradra érkező turisták számára, a zöldövezetek gondozása vagy a hibrid autóbuszok beszerzése.

A frakcióvezető hangsúlyozta: „Nagyvárad területén az ingyenesség biztosítása a tömegközlekedésben pénteki napokon, folytatása az utóbbi években a zöldebb város megteremtésére irányuló lépéseknek, és a keletkező költségeket nem szabad a Helyi Közszállítási Vállalat veszteségének tekinteni, sokkal inkább egy kevésbé szennyező európai város beruházásaként.” A Szabó József által kedden reggel iktatott beadvány ugyanakkor tartalmazza, hogy a kezdeményezés „teljes pénzügyi vonzatát a helyi költségvetésből fedezze a nagyváradi önkormányzat”.

Kapcsolódók

Kimaradt?