Pert nyertek a lebontásra ítélt nagyváradi házak tulajdonosai az önkormányzattal szemben

A nagyváradi önkormányzat egyik uniós pályázata keretében modernizálná a Ghillányi (D. Cantemir) és a Nufărului sugárutat, azonban a nagy volumenű átalakítás miatt jelentős ingatlan-kisajátításokat is bejelentettek. A tulajdonosok hiába tiltakoztak, egy részüknek már le is bontották a házaikat, míg többen bírósághoz fordultak és sikerült is érvényesíteniük igazukat.

A nagyváradi vártérről induló és a Déva irányába tartó, a váradszentmártoni, illetve félixfürdői kijáratig tartó közlekedési folyosó teljes felújítására 59,6 millió lej támogatást nyert el a polgármesteri hivatal a 2014–2020-as Regionális Operatív Programban, a költségekhez a helyi önkormányzatnak 3 százaléknyi önrésszel kell beszállnia.

A felújítandó sugárút látványterve | Fotó: nagyváradi városháza

A nagyszabású pályázat keretében felújítanák az útburkolatot és a két villamospályát, kerékpárutakat építenének a sugárutak mindkét oldalán, és nagyobb teret engednének a gyalogos közlekedésnek és a zöldövezeteknek. Ehhez azonban az utak mindkét oldalán meg kell szüntetni a parkolókat, és az ott sorakozó tömbházak lakóinak biztosítani kell a további parkolási lehetőséget. Ezt úgy tervezi a nagyváradi városháza, hogy a Ghillányi és a Nufărului úttal párhuzamos utcákban, a tömbházak belső udvarai felől lebontja az ott sorakozó házakat, hogy a helyükre parkolóhelyeket építsen.

Összesen húsz ingatlantulajdonost érintettek az önkormányzat tervei, de közülük csak heten perelték be a helyhatóságot, kérve az érvénytelenítését annak a tanácsi határozatnak, amely alapján megkezdődhetett a kisajátítási eljárás. Harmadfokon a Nagyváradi Ítélőtábla kimondta a tanácsi határozat érvénytelenítését azzal a fő indokkal, hogy a helyi elöljáróság erőszakosan és egyoldalúan állt a fejlesztési kérdéshez, és nem hallgatta meg, illetve nem vette figyelembe az érintettek véleményét, továbbá parkolók építésére volna hely – igaz, valamivel odébb – anélkül is, hogy házsorokat kellene lebontani, számolt be róla a Jurnal Bihorean napilap.

Szabó József, a RMDSZ nagyváradi tanácsosi frakciójának vezetője a Maszol megkeresésére hangsúlyozta: „sajnos a törvénykezés hiányos, olykor túlzottan megengedő a kisajátítás ügyében, ezzel vissza is élnek a városháza alkalmazottai”.

Ez a nagyváradi eset bizonyítja, hogy az ilyen nagymértékű beruházások néha áldozatokkal járnak, és ilyenkor nagyon nem mindegy, hogy a hatóságok mennyire figyelnek oda a lakosok ügyeire – emelte ki Szabó József. A frakcióvezető emlékeztetett, amikor napvilágot látott az önkormányzat terve, az érintettek felszólaltak az ügyükben, de az önkormányzat folyton megcáfolta és nevetségesnek tartotta a panaszokat.

Szabó József elmondta, az RMDSZ tanácsosai nem szavazták meg a kisajátításokról szóló határozatot, de a városi tanácsban többségben lévő liberális tanácsosok szavazataival sikerült elfogadtassák az előterjesztést. 

Kapcsolódók

Kimaradt?