banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Öt községközpontnak terveznek körgyűrűt Nagyvárad szomszédságában

Nagyvárad melletti öt községközpontnak épülhet meg a körgyűrűje a közeljövőben, amennyiben a megyei önkormányzatnak sikerül megvalósítania az elképzeléseit. Jelentős építkezéskre lehet számítani Fugyivásárhely, Bihar, Hegyközpályi, Biharszentandrás és Nagyürögd környékén.

Összesen hét vállalkozás és cégcsoport adta be pályázatát a Bihar megyei tanács által meghirdetett tenderre a Nagyvárad Metropoliszövezetben lévő három település-körgyűrű tervének elkészítésére és egy 12,7 kilométeres megyei út felújítására. Utóbbi Fugyivásárhely és Kiskopács (Copăcel) között húzódik, és a Nagyvárad–Kolozsvár közötti E60-as országúttól délre eső, a megyeszékhelyhez közeli településeket köti össze.

A Nagyváraddal szomszédos három községközpont, Fugyivásárhely, Biharszentandrás és Nagyörügd (Nojorid) részére az elkerülő utak tervének elkészítése szerepelt a kiírásban. A meghirdetett projekt összértéke 2,71 millió lej áfa nélkül, közölte a megyei önkormányzat sajtóosztálya.

A megyei tanács által elkészített térkép a tervezett utakról

A megyei tanács még tavaly ősszel bejelentette, hogy jelentős infrastrukturális beruházásokat kezdeményez a megyeszékhely körüli falvak tehermentesítésére, de inkább a Váradra és innen kivezető forgalom megkönnyítésére. Az első körben szereplő három községközpontnak valóban nagy szüksége van az elterelő utakra, Fugyivásárhely és Nagyürögd esetében főleg a Nagyvárad–Kolozsvár, illetve Várad–Arad közlekedési tengelyt szolgálja ki, míg Biharszentandrás (Sântandrei) a legforgalmasabb megyei út mentén terül el, közvetlenül a megyeszékhely szomszédságában.

A megyei önkormányzat a Nagyváradi Metropoliszövezettel és az érintett három önkormányzattal partnerségben tervezi az új utak megépítését. A tervek elkészítésére 360 ezer euró uniós támogatás áll rendelkezésre, míg a megvalósítást szintén európai alapokból finanszírozzák a Regionális Operatív Program keretében – tudatta a megyei tanács.

A másik két magyar többségű község, Bihar és Hegyközpályi elkerülő útja részére már elkészült a megvalósíthatósági tanulmány. A megyei tanácsi közleményből kiderült, ezeket az utakat Nagyvárad építteti majd meg, míg a Váradszentmárton (Sânmartin) és Nagyvárad közötti új összekötő utat a következő Szállításügyi Szektoriális Operatív Programból valósítanák meg.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?