banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Turos Lóránd: „ide vezetett a gyűlöletbeszéd”

A gyűlöletbeszéd a szélsőségesek tápláléka; rendkívül súlyos következményekkel jár, ha a gyűlölet beivódik a társadalom sejtjeibe – vélekedett Turos Lóránd, az RMDSZ szenátora, amikor a Prima News műsorában a román junior tornászválogatott resicabányai edzőtáborában megkínzott 15 éves magyar sportoló ügyéről kérdezték.

A politikus úgy vélekedett, hogy ez az eset is az elmúlt évek felerősödött xenofób, magyerellenes propaganda eredménye. „Nem feltételezheted azt, hogy a társadalomra nincs hatással, amikor a parlamentben valaki cirkuszt csinál, gyűlöletbeszédet tart. Megváltoztatja a társadalmat, a gyűlölet beleivódik a sejtekbe és ez a következménye. Ide vezetett az a gyűlöletbeszéd, amit három éve hallgatunk a parlamentben. Ezek a kamaszok, akik bántalmazták és megkínozták társukat ezt az üzenetet kapták. Ez a beszéd a szélsőségesek tápláléka. Úgy gondolom, hogy minden politikai erő kötelessége elítélni az ilyen beszédet, az ilyen hozzáállást” – mondta a Prima News-nak a News.ro beszámolója alapján Turos.

Fotó: Turos Lóránd Facebook-oldala

A szenátor emlékeztett, hogy Kelemen Hunor, az RMDSZ országos elnöke már két évvel ezelőtt figyelmeztetett a veszélyekre és kérte a politika képviselőit arra, hogy vonjanak kordont a saját maguk és az AUR közé. Turos szerint minden párbeszéd, alku, szavazat vagy törvény egy olyan gesztus, ami legitimmé teszi ezt a társadalomra káros viselkedést. „Nem várhatjuk el az állampolgároktól, hogy tiszteljék egymás, ha azok, akik a parlamentben vannak így viselkednek. (…) Mit várjuk el a gyermekektől, ha ezt látják a tévében és a Facebookon? Ez elfogadhatatlan. Oda jutottunk, hogy kamaszok verekszenek egymással emiatt. Vissza akarunk térni a középkorba?” – mondta Turos.

Mint korábban írtuk, Kelemen Hunor, az RMDSZ országos elnöke is határozottan elítélte a lugosi magyar tornász fiú bántalmazását és megalázását. Jómaga is az AUR többéves magyarellenes kampányának tulajdonítja a történteket és arra kérte a politikustársait, hogy nagyon gyorsan reagáljanak. „A magyarellenességet vissza kell szorítani, ez közös felelősségünk és közös feladatunk” – mondta.

Hasonlóképp vélekedett Novák Károly Eduárd, Románia volt sportminisztere is. Ő tiszteletet kért a romániai magyaroknak, a romániai magyar sportolóknak.

Amint a Maszolon megírtuk, a nyilvánosságra került információk szerint az Európa-bajnokságra készülő fiatal tornászok a resicabányai edzőtáborban mulatozásba kezdtek, alkoholt fogyasztottak, dohányoztak. Két – ugyancsak kiskorú – sportoló nekirontott a magyar nemzetiségű fiúnak. Állítólag kikötözték a fűtőtesthez, lenyírták a haját, levetkőztették, erőszakkal alkohollal itatták, a fejére hamuztak és szexuális játékot mímeltek vele. „Ungure” – kiabálták rá, miközben senki sem állította le a megaláztatását. Az áldozat másnap távozott az edzőtáborból, hazament Lugosra, ahol elmondta a szüleinek a történteket. A tornaszövetség a Román Olimpiai- és Sportbizottságnak (COSR) küldött tájékoztatása alapján „nevelési hiányoságokkal” és az érintettek életkorával magyarázták a történeket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?