Megakadályozta volna az AUR, hogy magyar könyveket is beszerezhessenek a könyvtárak

Megakadályozná az AUR, hogy a könyvtárak magyar könyveket is beszerezzenek – hívta fel a figyelmet Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

A felsőház kedden tárgyalt és fogadott el egy törvényjavaslatot, amely a könyvtárak működését szabályozó hatályos jogszabályon módosít. Az AUR azt kezdeményezte a törvényjavaslat kapcsán, töröljék a hatályos törvényből azt a cikkelyt, amely lehetővé teszi, hogy ott, ahol magyar emberek élnek, a könyvtárak magyar könyveket is beszerezzenek, és az olvasók rendelkezésére bocsássák azokat.Illusztráció: Pexels„A magyar nyelvhez, a magyar könyvhöz minden romániai magyarnak joga van, senkinek nem engedjük meg, hogy a magyar közösséget támadja, hogy ezt a jogot elvegyék tőlünk” – idézi Cseke Attilát az RMDSZ közleménye.

A szakbizottsági munkálatok alatt az RMDSZ módosító javaslatot iktatott, és sikerült meggyőznie a többséget arról, hogy a magyarokat megilleti ez az anyanyelvhasználati jog, mondta el Turos Lóránd, a szenátus kulturális bizottságának tagja. „A törvény több mint 20 éve, 2002 óta hatályos és jól működik, nem volt sehol gond a magyar könyvek beszerzésével. Az AUR javaslata egyértelműen légből kapott, és a magyar közösség ellen irányul” – nyilatkozta Turos Lóránd.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?