Több mint kamaszcsíny!

Nem kapták fel a hírcsatornák, a tornaszövetség sem ítélte el az elkövetők tettét, nem zárta ki őket örökre a sportéletből, csak egy sportlap tett említést arról, hogy  a junior tornászválogatott resicabányai edzőtáborában 15 éves lugosi fiút bántalmazott két csapattársa társa. A  lap szerint az Európa-bajnokságra készülő kiskorú tornászok mulatozásba kezdtek, alkoholt fogyasztottak, majd nekirontottak a magyar nemzetiségű fiúnak. Lefogták, kikötözték a fűtőtesthez, lenyírták a haját, levetkőztették, erőszakkal alkohollal itatták, a fejére hamuztak és szexuális játékot mímeltek vele. „Ungure!” kiabálták rá röhögve, fenyegetőzve.Fotó: media.storage.googleapis.com

A megalázott fiú másnap távozott az edzőtáborból, hazament Lugosra, ahol elmesélte a szüleinek, mi történt vele. A sportlap felvette a kapcsolatot a fiatal tornász apjával, aki viszont csak annyit mondott, hogy nem fordult a rendőrséghez. „Egyelőre nem teszek semmit. Pár dolog megoldódott. Minden rendben van a Román Tornászszövetséggel. Nem mondhatok sokkal többet, bizonyos dolgokról nem beszélhetek. Ezeket a dolgokat más oldja meg” – idézte az apát a ProSport.

Nem akarom megbántani az apát, apaként tudom, ő legalább akkora traumát szenvedhetett el, mint a fia, de nincs minden rendben. Egyáltalán nincs.

Sőt, semmi sincs rendben!

Elsősorban az nincs, hogy kontinensviadalra készülő kiskorúak – enyhén szólva – sportszerűtlen életmódot folytatnak, ráadásul az edzők, sportvezetők, ha nem is szeme láttára, de füle hallatára.

Másodsorban az, hogy milyen csapatépítés folyik ott, ahol így megalázhatják a csapattársat? Sokszor felhoztam beszélgetésekben a Formula –1-es szindrómát, azt, hogy egy versenyzőnek a legnagyobb ellenfele nem a konkurens csapat pilótája, hanem csapattársa. Ám a csapattárs ellenfelének megsegítéséért bármit megtesz a saját vagy csapatfőnöke utasítására. És igen: az ellenfél nem ellenség.

Harmadsorban a fiatal fúk szadizmusba átcsapó magyarellenessége megdöbbentő! Lehet, hogy az édesapa a gyerek érdekében sem akar feljelentést tenni a rendőrségen, mert úgy érzi, jobb ha elcsitulnak a dolgok, ám a rendőrségnek hivatalból vizsgálódnia kellene az ügyben! A tornászszövetség pszichológusa pedig tartozik egy válasszal: kamaszkori agresszió vagy sovén személyiségzavar a bántalmazás eredője?

A tinédzserkor, mint az egyik legtöbb változással járó időszak, tudjuk, sok feszültséget okoz minden kamasz életében. A fiúk keresik a helyüket az életben, a közösségben, így általában előbb-utóbb megjelennek a harcok, hiszen valaki mindig szeretné vezetni a falkát, a többiek pedig időnként a helyére törnek – ebből is származhatnak verekedések, de az önbizalomhiánnyal küzdő fiúk is megpróbálhatnak nagyobbnak és férfiasabbnak tűnni indokolatlan agresszív kitörésekkel, kötekedésekkel.

Az összetűzések egyébként arra is jók, hogy a kamasz levezesse szexuális feszültségét: ebben a korban, főleg fiúknál a ki nem élt vágyak nagy belső feszültséget okozhatnak, és van, hogy verekedni könnyebb, mint egy lánnyal eljutni a csókolózásig – vagy az ágyig –, ahol a kudarc lehetősége is fennáll. Lehet, ezért mímeltek szexuális aktust a részeg fúk.

De az is lehet, hogy az elmúlt harminc év oktatási, politikai balfogásai vezettek el oda, hogy egy csapattársat, elsősorban vagy csak azért mert magyar fizikailag is bántalmazni kell.

Erre utalhat a Fiatalok Szavaznak civil szervezet felmérése a fiatalok választási preferenciáiról: a 18 és 35 év közöttiek közt a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) jelentős támogatói bázisra lelt. A szélsőséges politikai gondolkodás eszerint hat a fiatalokra, egyre többen választják az agresszivitást dicsőítő, a múlt század ideológiájának újrahonosításával próbálkozó pártot.

Ezért nem szabad elhallgatnunk a Resicabányán történteket nekünk, a lehetséges elsődleges áldozatoknak. Ezért nem szabad kézlegyintéssel elintézniük a konfliktust azoknak sem, akik maguk is vesztesei lehetnek a szélsőséges pártok felkapaszkodásának.

A bajt a forrásánál kell elfojtani, nem pedi szőnyeg alá seperni a baljós jeleket.

Kapcsolódók

Kimaradt?