banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

„Hogy nem vettük észre? Mit hoz a holnap?!” – Böjte Csaba reagált a gyermekbántalmazási ügyre

Megszólalt Böjte Csaba a Hargita megyében található, az általa vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány tusnádfürdői és kászonimpéri otthonban történt, gyermekek ellen elkövetett bántalmazások ügyében. A ferences szerzetes közleményében kifejti, hogy az elmúlt években sokan átvilágították a munkájukat, sok ellenőrzés, nyomozás zajlott, sokan megkeresték, kikérdeztek a gyermekeket és szerdán megszületett az ítélet K. Sz. ügyében, aki ellen 15 bántalmazott fiú vallott. A peranyag eddig titkos volt, a tárgyalás is. Böjte Csaba beszámolója szerint eddig nem kaptak nyilvános anyagot az ügyről, és a sajtóból értesültek arról, hogy a hajdani nevelőt az elkövetett bántalmazások miatt alapfokon 30 év börtönbüntetésre ítélték.

Két erdélyi (a Transtelex és az Átlátszó Erdély), valamint a budapesti székhelyű Azonnali hírportál egyszerre jelentette meg oknyomozó riportját, amelyen – beszámolójuk szerint – részben közösen dolgoztak.

A Transtelex a vádirat ismertetőjében közölte, hogy a 35 éves K. Sz. összesen 36 bűncselekményt követett el tíz év alatt, 2007 és 2017 között. Előbb a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ, majd a Kászonaltíz községhez tartozó kászonimpéri Szent Katalin Otthon nevelőjeként a rábízott gyermekek ellen. A sértett felek száma tizenöt, mindannyian fiúk, és mindegyikük kiskorú volt (a legkisebb 8 évesnél kisebb, a legnagyobb 16 éves) az elszenvedett szexuális és fizikai abúzusok időpontjában.

Az Azonnali szerint az egyik fiú tanúvallomásában elmondta, hogy K. Sz. többször pornófilmek nézésére kényszerítette őt. A kisfiú hiába mondta, hogy nem szeretné nézni, K. Sz. megfenyegette, hogy megöli őt is és családját is, ha nem teszi, illetve ha beszélni mer róla bárkinek. Egy másik vallomás szerint időnként másik kisfiúval együtt kellett az ágyban feküdniük, és K. Sz többször is megmutatta a nemi szervét nekik, de elmesél durva bántalmazó eseteket is, például hogy K. Sz. egy seprű nyelével ütlegelte. Egy másik gyereknek pedig betörte a fejét egy műanyag kalapáccsal. Egy másik áldozat például a kéretlen érintéseken túl arról is beszámolt, hogy egyszer a nevelő kényszerített egy gyereket, hogy megegye a saját székletét, mivel mérges lett, hogy az illető bekakált. Egy másik gyerek egyenesen azt állítja, iskolába indulás előtt K. Sz. minden reggel megmutatta a gyerekeknek a péniszét. Egy szellemi fogyatékkal élő kisfiú volt a legsebezhetőbb, aki még beszélni sem tudott. Többen beszámoltak róla, hogy K. Sz. többször az ablakpárkányra ültette, és becsukta mögötte az ablakot, volt, hogy úgy, hogy a ruháját becsípte, hogy ne tudjon kiesni.

A kászonimpéri gyermekotthon felújítás előtt | Fotó: Markolaci / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Az ügyészek szerint a vádlott két gyermeket megerőszakolt, tizenegyet szexuálisan bántalmazott, tízet „megrontott”, tizenhármat fizikailag bántalmazott, egynek pedig veszélyeztette a testi épségét abban az időszakban, amikor a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alkalmazottja volt. A kiskorúak egy részének több típusú – szexuális és fizikai – abúzust is el kellett szenvednie az akkori nevelőjétől, derül ki a vádiratból.

„Fontosnak látom, a bizalom megmaradásának érdekében megjegyezni, hogy K. Sz.-en kívül senki mást nem marasztaltak el az ítéletben sem a kollégák közül, sem engemet. Mindannyian elbizonytalanodtunk, természetes, hogy szomorúak és dühösek vagyunk! Hogy történhetett ilyen dolog? Hogy nem vettük észre? Mit hoz a holnap?!” – fogalmaz üzenetében Böjte Csaba, aki Teréz anya gondolataira hivatkozva tesz kvázi ígéretet, hogy munkájukat ezentúl még nagyobb odafigyeléssel, fegyelemmel és szeretettél végezik.

„A nagyvilág bármit is mond, tapsol vagy kritizál, nekünk ma is az a dolgunk, hogy a ránk bízott gyerekekről gondoskodjunk! Legyen ma is, mint minden nap finom ebéd, jó kis nyári vakációs program, melynek része a házkörüli munka, a mindennapi minimum egy óra olvasás, alvás és persze a vidám játék, terefere! Istennek hála gyermekeinknek sok „testvérkéje” van, így könnyű a vidám szabadidős programokat megszervezni! Ahogy a nagymamáink mazsolát csempésztek a kalácsba, úgy mi is sok-sok mókás pillanatot, derűt, játékot kell gyermekeink életébe belopjunk, amit egy vidám esti mesével ne felejtsünk el ma is nyakon önteni! Ez a mi dolgunk, utolsó ítéleten ezt fogja számon kérni tőlünk Isten! Ha ezt szépen nap mint nap megtesszük, akkor bizalommal állhatunk teremtő Istenünk elé!” – írta a ferences szerzetes.

Majd arra kérte a munkaközösségét, hogy ne haragudjanak azokra, akik őket kritizálják, mivel az életben helyüket megálló, boldog családot alapító, gyermeket vállaló egészséges fiatalok nevelése a legfontosabb céljuk.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?