Gyermekbántalmazási ügy: Böjte Csaba nyílt levélben üzent

Saját Facebook-oldalán közzétett nyílt levélében üzent Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke. Mint ismert, szerdán ítélet született K. Sz. nevelő ügyében, aki ellen 15 bántalmazott fiú vallott. Az alapítvány tusnádfürdői és kászonimpéri otthonában tevékenykedő nevelőt alapfokon 30 év börtönbüntetésre ítélték az elkövetett fizikai és szexuális bántalmazások miatt.

Böjte Csaba üzenetében úgy fogalmaz: „A Dévai Szent Ferenc Alapítványt harminc évvel ezelőtt, 1993-ban hoztuk létre a tömegesen kolduló, bajban lévő gyermekek megsegítésére. Azokban a nehéz évtizedekben a gyerekek, a gyerekek szülei és a hatóságok Isten nevében kérték a segítséget, ezért otthonokat rendeztünk, kialakítottunk családi élettereket, ahol a felnőtt nevelők 6–8 gyerekre vigyáznak. A nevelők a gyerekeket reggel költik, iskolába küldik, tanulnak, játszanak, kirándulnak. A közel harminc év alatt több ezer gyereket fogadtunk be és segítettünk abban, hogy megvalósítsák álmaikat, illetve példamutatóan megállják a helyüket az életben” – írja.

Fotó: MTI | Biró István

Hozzáteszi, az alapítvány felelős vezetőjeként a legtöbb munkatársát személyesen fogadta be nevelőszülőnek, továbbá a felelős munkatársakkal személyesen látogatnak el az otthonokba, hogy ellenőrizzék a gyerekeket és a kollégákat egyaránt. „Egy ilyen út alkalmával pattant ki a gyanú K. Sz. viselkedésével kapcsolatban.  A gyermekek megfogalmazott vádjára – ahogyan az egyházi törvények is bennünket köteleznek – személyesen mentem még aznap a hatósághoz és kértem, hogy az alapítványtól független, erre szakosodott szervek vizsgálják ki a felmerült gyanút” – fejtette ki Böjte Csaba.

Facebook-bejegyzésében közölte, eddig még soha nem volt törvényszéki ügye az alapítványnak, de az elmúlt hat évben számtalan átvilágítást, ellenőrzést tartottak az otthonokban. Úgy véli, az ügyészség alapos munkát végzett, minden jelenlegi és már kirepült gyereket felkerestek, kikérdeztek az ítélet meghozatala előtt. „Fontosnak látom hangsúlyozni, hogy a magányos bűnelkövetőn kívül egyetlen kollégát és a Dévai Szent Ferenc Alapítványt sem marasztalta el a törvényszék” – fűzte hozzá.  

„A megrázó esetet követően azonnal belső strukturális változtatásokat eszközöltünk a nevelők kiválasztásában és rendszeres ellenőrzésében, továbbá folyamatos képzéseket biztosítunk számukra annak érdekében, hogy gyermekek védelme maradéktalan legyen. Ezzel összhangban a gyermekek számára folyamatos internet-hozzáférést és telefonhasználatot biztosítunk, mindannyiuknak megadtuk a kiskorúak védelmére szakosodott hivatal elérhetőségét is” – emelte ki üzenetében Böjte Csaba.

A Transtelex a vádirat ismertetőjében közölte még szerdán, hogy a 35 éves K. Sz. összesen 36 bűncselekményt követett el tíz év alatt. A sértett felek száma tizenöt, mindannyian fiúk, és mindegyikük kiskorú volt (a legkisebb 8 évesnél kisebb, a legnagyobb 16 éves) az elszenvedett szexuális és fizikai abúzusok időpontjában. Az ügyészek szerint a vádlott két gyermeket megerőszakolt, tizenegyet szexuálisan bántalmazott, tízet „megrontott”, tizenhármat fizikailag bántalmazott, egynek pedig veszélyeztette a testi épségét abban az időszakban, amikor a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alkalmazottja volt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?