Turisztikai helységgé nyilváníttatnák Szilágyperecsent

A faluturizmusra és a helyi gasztronómiára alapoznának Szilágyperecsenben. A helybéliek már két múzeummal – a Iuliu Maniu (aki a községhez tartozó Szilágybadacsonyban született) és a Deleu múzeum – büszkélkedhetnek, jelenleg kivitelezés alatt áll a harmadik, a szőttes- és pálinkamúzeum, ezáltal a településre érkezők akár egy fél napot is eltölthetnek a községben.

Ha ügyesen „sáfárkodnak”, a közeljövőben a családosok számára kiépítik a vidéki turizmust, mert a helyi polgármester, Boncidai Csaba szerint, vannak, akik a csendre, biztonságra vágynak, ezért a vidéki turizmusnak lesz jövője, erre akarnak felkészülni, valamint abban bíznak, hogy az uniós pénzeket szabályozó minisztérium nyertesnek nyilvánítja a melegvízforrásra épülő projektjüket is.

Ebben az épületben kap majd helyet a szőttes múzeum | Fotó: Kulcsár Mária

Az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma a napokban jóváhagyta a turisztikai-kulturális útvonalon szereplő műemlékek listáját, a felújítandó és népszerűsítésre javasolt műemlékek között szerepel a szilágyperecseni Szentmarjai-kúria is. Az állatorvosi rendelőként működő épület 1902-ben lett a községé, jelenleg az állategészségügyi intézményé, ha visszakapnák, uniós forrásból felújítanák és szilágysági termékek kiállító központtá alakítanák.

Gasztronómia, hagyma, specialitás

A polgármester elmondta, turisztikai helységgé nyilváníttatnák a települést, a gasztronómiára, a konyhára, nevezetességükre, a hagymára építene, mert a turisták kíváncsiak, nyitottak az újra, a helyi ételekre, specialitásokra. A szabadidős tevékenységek mellett ezt a gazdasági forrást akarnák kiaknázni a jövőben, pénzkeresési lehetőséget kínálva a helybélieknek.

„A stratégiában benne van a kiadó szoba lehetősége is, mert szinte minden családnál van egy tisztaszoba, amit kiadhatnának a turistáknak” – nyilatkozta Boncidai Csaba. A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terv (PNRR) révén kerékpárutat építenének a községközpontban, ami szintén kedvezne a helyi lakosoknak és a turizmusnak.

Az iskola szakosítását tervezik

A polgármester vallja, mozgást és kultúrát kell vinni a fiatalok életébe, ezért az iskola szakosítására törekednek, a helyiség adott, a költségvetésből megvásárolták az elmúlt napokban a hangszereket. A faluban nagyon sok tehetséges gyermek van, őket és a fiatalok művészet iránti érdeklődését támogatná az önkormányzat. Ha a törvény nem engedi meg a szakosodást, a magyar kormány támogatására alapoznak, a Petőfi-ösztöndíjasok révén. Egyre több a sportkedvelő diák is, a lányok a Ferencváros kézilabda csapatához, a fiúk a csíkszeredai Puskás Akadémiához tartoznak.A tanoda udvara Fotó: Kulcsár Mária

„A gyermek nemcsak a szülőé, hanem a társadalomé is, ezért mindenki feladata róluk gondoskodni. A helyi vezetők meghonosítanák az információs turizmust, hogy a fiatalok szülőfalujukban maradjanak, mert minden feltétel adott a távmunka végzéséhez” – fűzte hozzá a polgármester.

A tanoda földszintjén lévő három terem egyikét sószobává alakítják, hogy orvosi javaslatra sós levegőben játszhassanak a gyermekek, a másik teremben baba-mama találkozókat tartanának.

„Nem várhatod, hogy más tisztelje a közösségedet, ha te nem tiszteled a közösséged tagjait, és azokat, akik rá vannak szorulva” – hangsúlyozta a polgármester, ezért az idősebb korosztály igényeire is odafigyelnek.

A tanoda belső tere | Kulcsár Mária

Mint mondja, sokszor már egy beszélgetés is lelki elégtétel számukra, de az a céljuk, hogy megkönnyítsék az életüket. A Diakónia Alapítvány segítségével példásan működik az idősek ellátása, több mint 30 személyről gondoskodnak, a betegségük függvényében naponta, kétnaponta vagy hetente látogatják őket. Ha kell, orvoshoz viszik, segítenek, bevásárolnak, mert ők azok, akik egykor a helyi közösség aktív tagjai voltak és maradandót alkottak – mondta Boncidai Csaba.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?