Több ezren vonulnak a kormány elé – a nyugdíjtörvény és az adóintézkedések ellen tiltakoznak

Több ezer tüntetőt szólítottak utcára a szakszervezetek, csütörtökön a kormány épülete adnak hangot elégedetlenségüknek.

A
bukaresti Győzelem téren, éppen a beütemezett kormányülés időpontjában gyűlnek össze a tiltakozók, várhatóan mintegy ötezren. A szakszervezetek kifogásolják az új nyugdíjtörvény több pontját és az adóintézkedéseket. Szerintük egyes kivételek eltörlése alacsonyabb nyugdíjakhoz vezet, és sérti a munkavállalók jogait.

Erdészek, vasutasok, helyi és országos rendőrök, tartalékos katonai és szerződéses alkalmazottak, a védelmi minisztérium köztisztviselői, bányászok, köztisztviselők, mezőgazdasági termelők, egészségügyben dolgozók, repülőtéri alkalmazottak, tanügyben dolgozó nem didaktikai alkalmazottak képviseletében vonulnak az utcára, írja a Meridian Szakszervezeti Szövetség a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében.

Fotó: Meridian Szakszervezeti Szövetség Facebook oldala

A szakszervezetek legfőbb elégedetlensége a kormány által a november 9-i ülésén elfogadott és a szenátus által 2023. november 14-én megszavazott, az állami nyugdíjrendszerről szóló törvénytervezethez kapcsolódik, amely meglátásuk szerint „meglepő módon hatályon kívül helyezi az erdészek és más szakmai kategóriák statútumában előírt, a nyugdíjazás feltételeire vonatkozó meglévő jogokat".

Nem lehet hatályon kívül helyezni a munkavállalók a különleges feltételek melletti munkakörök besorolásáról szóló, törvényben megállapított jogait!" – mondják az érdekvédelmi szervezet képviselői. Hangsúlyozzák, a „kapkodva" összeállított törvénytervezet nem oldja meg a nyugdíjrendszerben tapasztalható egyenlőtlenségeket, sem a katonai tartalékosokra, helyi rendőrökre vonatkozó fontos törvények végrehajtásának krónikus késedelmét.

Az alkalmazottak és a nyugdíjasok élet- és munkakörülményeit javítani hivatott törvények tiszteletben tartásának és végrehajtásának elmulasztása, a magas árak és az infláció, a hosszú távú jogalkotási kiszámíthatóság hiánya és az elmúlt időszak ellentmondásos döntései megingatják a román állampolgárok jogállamiságba vetett bizalmát, és minden remény elveszett a társadalmi fejlődésre, és a szociális igazságosság helyreállítására Romániában – az Európai Unió tagállamában” – összegeznek a bejegyzésben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?