Több ezer idős és beteg gondozását támogatja a háromszéki önkormányzat

Több mint 2100 személynek biztosítanak idős- és otthoni beteggondozást Háromszéken. Kovászna Megye Tanácsa idén is egymillió lejjel támogatja a Gyulafehérvári Caritas, a Diakónia Keresztyén Alapítvány és a Kovászna Megyei Vöröskereszt szociális tevékenységét. Az összeg nagy részét, 835 ezer lejt az idős- és beteggondozásra fordítják, a fennmaradó pénzkeretből hátrányos helyzetű gyerekek, családok felzárkóztatását célzó programokat támogatnak.

„A szükség egyre nagyobb, ezért a szociális hálót sűrűbbre kell fonnunk”, állapította meg Tamás Sándor háromszéki tanácselnök, aki szerint a szociális ellátásra akkreditált három civil szervezettel olyan szolgáltatásokra kötöttek szerződést, amelyeket az önkormányzati rendszerben nem tudnak biztosítani. Ezek között legfontosabb az idős- és otthoni beteggondozás, amely által 2110 személyt keresnek fel naponta, hetente, a szükségleteknek megfelelően, mondta Tamás Sándor.

Háromszék azon kevés hazai megyék egyike, ahol az otthoni idős- és beteggondozásra a megyei önkormányzat következetesen biztosít pénzt a hiánypótló szociális ellátással foglalkozó civil szervezeteknek, mondta Papp Adolf, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője.

Illusztráció | Fotó forrása: Pexels

A házigondozó szolgálat finanszírozásában sok minden kiszámíthatatlan, ezért is fontos, hogy a háromszéki önkormányzat elköteleződött a szociális munkák támogatásában, emelte ki Tóth Anna, a Diakónia Keresztyén Alapítvány Idősgondozó Ágazatának vezetője, aki szerint Háromszék 22 településén 950 személynek biztosítanak otthoni beteggondozást. Az ehhez szükséges pénz egy részét biztosítja a megyei tanácstól kapott összeg, amit a helyi önkormányzatoktól és az államtól lehívható pályázatokból egészítenek ki.

„A szenvedésnek, nélkülözésnek nincsen se nemzetisége, se vallása, tehát mindenhol szükség van rá”, hangsúlyozta Péter György, a Gyulafehérvári Caritas Szociomedikális Ágazatának vezetője, aki szerint országos szinten is kiemelkedő, hogy Háromszéken kiszámítható támogatást biztosítanak. Hubbes Kinga, a Caritas Szociális gondozás ágazatának képviselője szerint a finanszírozás főleg a vidéki programjaiknál fontos, ahol nehezebb támogatást szerezni.

„Igyekszünk bővíteni az ellátottak körét, hiszen azt tapasztaljuk, hogy vidéken és városon is egyre nagyobb az igény az otthoni betegápolásra és idősgondozásra”, fogalmazta meg Ferencz Ildikó, a Kovászna Megyei Vöröskereszt képviselője, aki szerint szervezetük 210 személynek biztosít ilyen típusú ellátást.

A Diakónia Keresztyén Alapítvány idén 355 ezer lejes támogatást kap otthoni beteg- és idősgondozásra. A Kovászna Megyei Vöröskereszt 125 ezer lejt otthoni betegápolásra. A Gyulafehérvári Caritas szociomedikális ágazata pedig 355 ezer lejt kap otthoni betegápolásra, a szociális ágazat 165 ezer lej támogatást kap nappali központok működtetésére és egyéb szociális szolgáltatások biztosítására.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?