Zilah: nappali központot hoznak létre a helyi idősek számára

A 65 év feletti zilahi lakosok számára nappali központ létrehozását tervezik a megyeközpontban. A helyi tanácsosok jóváhagyták az erre vonatkozó műszaki-gazdasági dokumentációt és a támogatási kérelem benyújtását.

Az idősek nappali központja szociális gondozást és rehabilitációs szolgáltatásokat nyújtana az idősek számára – ismertette Fazakas Miklós alpolgármester. A projekt keretén belül egy mobil csoport is működne, ők az otthoni ellátást igénylő személyek gondozását biztosítanák. A központ a helyi önkormányzat alárendeltségéhez tartozó Zilahi Szociális Igazgatósághoz (DAS) fog tartozni.

Illusztráció | Fotó forrása: Pixabay

„Jelenleg a település lakosainak 15 százaléka 65 év feletti, ez az arány az elmúlt 10 évben megduplázódott, ami a népesség elöregedésének markáns tendenciáját mutatja. Következésképpen az idősek számára nyújtott szociális szolgáltatások iránti igény is növekszik. A napközi otthon a zilahi Mice-völgy 4. szám alatt épülne, az önkormányzat tulajdonában lévő közel négyezer négyzetméternyi telken” – nyilatkozta Fazakas Miklós. A nappali központ 50 férőhelyes lesz, a hozzájuk tartozó mobil csoport csaknem 25 személynek nyújtana otthoni gondozást. Az épületben orvosi rendelő, pszichológiai tanácsadó és pszichoterápiás rendelő működne, az idősek pszichoszociális és életvezetési tanácsadásban, jogi tanácsadásban részesülhetnek, gyógytornán, masszázs- és fizioterápiás kezelésen vehetnek részt.

A zilahi szociális osztály nagymértékben támogatja a projekt kivitelezését, mint ismertették, az idősek körében nagy az igény az ilyen jellegű szociális szolgáltatásokra. Az otthoni gondozást illetően jelenleg öt gondozóegység működik a megyeközpontban, de a támogatott személyek száma kevés az igénylőkhöz képest.

A beruházás összértéke csaknem 10 millió lej, a projekt fő célkitűzései közé tartozik az optimális ellátásban részesülő idősek számának növelése, a 65 éves és ennél idősebb személyek életminőségének javítása, valamint az ápolók, nővérek, orvosok, gondozók foglalkoztatása, új munkahelyteremtés. Az Idősek nappali ellátása és rehabilitációs központja a Szent Simeon és Anna mobil otthoni gondozási csoporttal projekt a helyreállítási terv (PNRR) révén valósulna meg.

„A gyermekeinknek bölcsődéket építünk, több mint tíz új játszóteret alakítottunk ki és oktatási intézményeket korszerűsítettük. A fiataloknak ANL-s tömbházakat építettünk, a zilahiaknak, és nemcsak, uszodát létesítünk. Ezekkel párhuzamosan megfogalmazódott, hogy az időseinkre is nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Így született meg egy nappali idősotthon gondolatának létrehozása, mert nem túlzás azt mondani, hogy nagyra értékeljük őket, mert nagyban hozzájárultak Zilah fejlődéséhez. A projekt révén a szépkorúakat támogatjuk, akik az évek során jelentősen hozzájárultak a közösség fejlődéséhez is, és ezen a központon keresztül alternatívát kínálunk a szabadidő kellemes eltöltésére, valamint szakszerű ellátást nyújtunk számukra” – mondta Fazakas Miklós alpolgármester.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?