Tíz évig halmozták a bírságokat: zárolták a marosvásárhelyi önkormányzat számláit

Marosvásárhely környezetvédelmi bírsága 3 981 300 lejre rúg a városi hulladék szelektív gyűjtésének hiánya miatt. A korábbi városvezetés semmiféle intézkedést sem hozott az ügy érdekében, a jelenleginek viszont felelnie kell a mulasztásért, és ki kell fizetnie a büntetést.

Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalának 3 981 300 lej környezetvédelmi büntetést kell kifizetnie, mert az elmúlt tíz évben az intézmény egyetlen intézkedést sem hozott a városi hulladék szelektív gyűjtése érdekében – olvasható a szerkesztőségünkbe eljutatott közleményben.

Mint kiderült, az Európai Unió szabályrendszere alapján a tagállamok összes településén 2025-ig a hulladék 55 százalékát szelektíven kell gyűjteni és újrahasznosítani, 2035-ig pedig 70 százalékos szelektív gyűjtési és újrahasznosítási arányt kell a településeknek teljesíteniük.

A polgármesteri hivatalt évente kapott bírságot a mulasztás miatt, ugyanis a  korábbi városvezetés semmilyen lépést sem tett a szelektív gyűjtés terén. Továbbá az elmúlt négy évben egyetlen büntetést sem fizettek ki, amit a környezetőrség emiatt kirótt – derül ki a közleményből. Folyó év júniusára a bírságok összege elérte a 3 981 300 lejt, amely a 2017–2019 közötti időszakra vonatkozik (a 2020-ra kiszabott bírság megközelítőleg 2,5 millió lej).

Egy újabb mulasztás az előző városvezetés részéről

A büntetések törlesztésének elmaradása miatt jelenleg a polgármesteri hivatal számláit zárolták.

„Egyelőre nem állíthatjuk teljes bizonyossággal, hogy a helyzetet gondatlanság vagy rosszhiszeműség idézte elő” – olvasható a közleményben. Azt is kifejtik, hogy mindaddig, amíg a hivatal ezeket a bírságokat nem fizeti ki, addig nem pályázhat semmilyen, vissza nem térítendő európai uniós finanszírozásra sem.

„A jelenlegi helyzet a rossz köztisztaság-menedzsmentnek is köszönhető, amely hosszú évek óta fennáll, és amelyet mi szeretnénk megoldani” –írják. Az új köztisztaság-szolgáltatási szerződés, amelyet az önkormányzat alá fog írni, tisztázza majd a hulladékgazdálkodás minden részletét, átlátható, hatékony szerződés lesz, rejtett költségek nélkül, és a marosvásárhelyiek javát szolgálja – osztották meg. Ezáltal, reményeik szerint, a város takarítása és tisztasága nem lesz többé probléma.

„Kifizetjük a régi városvezetés által hátrahagyott összes büntetést, és ismét működésbe hozzuk a hivatalt, ezáltal megteremtve annak a lehetőségét, hogy további uniós támogatásokat szerezhessünk meg!” – ígérik.

Hozzáteszik, jogi lépéseket is tesznek mindazok ellen, akik az elmúlt években figyelmen kívül hagyták a hulladékgazdálkodásra vonatkozó európai uniós kötelezettségeket, illetve a büntetéseket sem fizették ki időben, ami a mostani helyzet (az intézmény számláinak zárolásához) kialakulásához vezetett. 

„Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala elkötelezi magát, hogy az év végéig minden szükséges lépést megteszünk annak érdekében, hogy a szelektív hulladékgyűjtés – az uniós elvárásoknak megfelelően – végre gyakorlattá váljon” – zárul a hivatal közleménye.

(Címlapkép: Farkas István)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?