banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Zöldül Marosvásárhely – bemutatták a hamarosan érkező hibrid autóbuszokat

Aláírták kedden a környezetkímélő autóbuszok beszerzésére vonatkozó szerződést Marosvásárhelyen, abban a hibrid meghajtású autóbuszban, amelyhez hasonlók legkésőbb 2022 augusztusában érkeznek a városba.

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere és Eugen Daniel Ciolan, a Solaris buszgyártó lengyel cég képviselője aláírta az autóbuszok beszerzésére vonatkozó szerződést, amelyre a versenytárgyalást az említett lengyel gyártó nyerte meg.

A szerződés értéke áfa nélkül 81 920 000 lej, egy autóbusz beszerzési ára – szintén áfa nélkül – 2 303 250 lej (460 ezer euró), a gyorstöltő-állomás ára 540 ezer lej (110 ezer euró), egy lassú töltőállomás ára pedig 88 ezer lej (18 ezer euró). A szerződés értelmében az összes autóbusz és töltőállomás leszállítási határideje az aláírástól számítva 22 hónap, a gyártó termelési kapacitásának függvényében. Az első buszok érkezése az aláírástól számított 15 hónap múlva várható, legkésőbb 2022 augusztusában.

Ha Marosvásárhely infrastruktúrája fejlődik, érkezhetnek az új buszok

„Nagyon fontos számunkra, hogy Marosvásárhely fejlesztései, beruházásai folytatódjanak” – mondta Soós Zoltán, hangsúlyozva: hogy az új autóbuszok környezetbarát járművek. Jelenleg Marosvásárhelynek hét tömegközlekedést célozó projektje fut, ebből négy autóbuszok beszerzésekre vonatkozik.

„A város egyaránt fog vásárolni hibrid-, elektromos és dízelmeghajtású autóbuszokat” – vetítette előre a város elöljárója. Szám szerint 41 dízel meghajtású, 15 darab tíz méter hosszú elektromos buszt, valamint 38 darab hibrid meghajtású autóbuszt szereznek majd be a nyertes pályázatok révén.

Aláírták a szerződést | Fotók: Mariș Cristian Daniel

„A jelenlegi feltételek szerint 15 hónapon belül érkezne az első busz, most tárgyalásokat folytatunk a gyártóval, hogy amennyiben lehetséges, már az év végéig megérkezzenek az első járművek. Ennek feltétele az, hogy az elkövetkező hat hónap során a városban megépítsék a töltőállomásokat, ez a közbeszerzési és kivitelezési folyamat jelenleg is zajlik” – fejtette ki Soós Zoltán.

„Bázist kell építenünk a töltők számára a tömegközlekedési vállalat udvarán, itt lesz egy nagy töltőállomás, valamint minden végpontnál újabb töltőállomásokat kell elhelyeznünk az autóbuszok számára” – ismertette a város elöljárója. „Összesen 126 autóbusz közbeszerzése van folyamatban Marosvásárhelyen” – összegzett.

A jelenlegi szerződés összesen 74 tételre vonatkozik: 32 darab tizenkét méter hosszú elektromos meghajtású autóbuszra, 10 gyors töltőállomásra és 32 lassú töltőállomásra. A 32 autóbusz a tervek alapján a következő útvonalakra terjed majd ki: tizenegy jármű a 4-es járatra, öt autóbusz a 18-as, 17-es és 23-as járatra, valamint három tömegközlekedési eszköz a 12-es és 20-as járatra. A közbeszerzés a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztériumon keresztül valósul meg.

„Ezeket az autóbuszokat modern belső rendszerrel szerelik fel: többek között Wi-Fi, USB-töltőegység, légkondicionáló berendezés a teljes utastérben, valamint GPS-jeladó is, amelynek segítségével reális időben követni lehet majd az autóbuszok helyzetét” – ismertette Daniel Ciolan, a lengyel buszgyártó cég képviselője.

Mint mondta, ezek hozzásegítenek ahhoz, hogy a tömegközlekedés minél hatékonyabb legyen, valamint az utasok számára biztosítani tudják a megfelelő komfortérzetet. Az új buszokon lévő jeladók a hatékony közlekedés érdekében arról is statisztikát készítenek, hogy bizonyos órában és távon mennyi utas száll le és fel.

Minden elvárható igénynek eleget tesznek az új járművek

„Ezáltal ki lehet számítani, hogy mikor és hol van szükség több buszra, például szerdán délután kettőkor a 4-es járat forgalmasabb, így ott legalább öt járműre van szükség. Ugyanakkor zöld tömegközlekedést is szeretnénk, és szükség is van rá, így a felesleges járműveket nem kellene forgalomba állítania a városnak” – fejtette ki a Solaris képviselője.

A 12 méter hosszú elektromos Solaris URBINO autóbusz szélessége 2,55 méter, magassága 3,30 méter, ajtajának szélessége 1,20 méter, végsebessége óránként 70 kilométer, hatótávolsága pedig 66 kilométer. A befogadóképessége összesen 82 személy (ebből 30 ülőhely, 52 pedig állóhely). Rendelkezik rámpával mozgáskorlátozottak, illetve kerekesszékkel közlekedők számára. Egynapos (éjszakai) plug-in töltés és áramszedő (pantográf) gyorstöltés lehetőséggel látják el, a trakciós, központi elektromos vontatómotort segítve Lítium-technológiájú akkumulátorok által biztosítják a 66 kilométeres hatótávolságot – derül ki az eszköz műszaki adatleírásából.

Sajátos arculat, megújuló megállók és a környező települések segítése

Újságírói kérdésre a polgármester elmondta, a jelenleg bemutatott autóbusz nem kerül azonnal forgalomba, ugyanis először átfestik és a városlogót is felhelyeznék rájuk, így egységesebb jellegű lesz a marosvásárhelyi tömegközlekedés arculata is. Pontosított továbbá azzal kapcsolatosan is, hogy a jelenlegi szerződés aláírása kifejezetten az elektromos Solaris buszokra vonatkozik.

Arra a kérdésre, hogy mikorra cserélik le teljesen a marosvásárhelyi autóbuszparkot, a polgármester azt felelte, hogy ez előreláthatóan két éven belül megtörténhet.

„Összesen 126 új autóbusszal fogunk rendelkezni, és a régebbi autóbuszok közül is használjuk azokat, amelyek műszakilag megfelelnek, hiszen szándékunkban áll kisegíteni a városkörnyéki településeket tömegközlekedés szempontjából is” – mondta Soós Zoltán. Hozzátette, ezeknek a településeknek jelenleg számos gondja van a tömegközlekedés hiánya miatt.

Összesen 82 személy befogadására alkalmasak

Egy másik pályázat révén a buszmegállók megújulása is a tervek között szerepel, valamennyi megállót felújítják – mutatott rá újságírói kérdésre az elöljáró.

„Nemcsak maga az állomás újul meg, hanem elektromos kijelzők is lesznek, amelyek jelzik majd a buszok érkezési idejét, illetve a menetrendjét is.” A jegyek árával kapcsolatos kérdést illetően a polgármester elmondta: a tervek szerint nem drágulnak a jegyek, a városi közlekedésen belül az árak maradnak. „A szolgáltatások viszont fognak javulnak és bővülnek” – tette hozzá Soós Zoltán.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?