A marosvásárhelyi tömegközlekedés korszerűsítését sürgeti Soós Zoltán

Egy buszmegállóban tartott sajtótájékoztatón ismertette Soós Zoltán marosvásárhelyi független polgármesterjelölt a programjának tömegközlekedésre vonatkozó intézkedéseit.

A marosvásárhelyi közszállítási rendszer hiányossága hosszú évek óta kampánytéma Marosvásárhelyen, de az önkormányzati üléseken is megszámlálhatatlan alkalommal volt már terítéken. Ennek ellenére az elmúlt időszakban szinte egyáltalán nem vált olajozottabbá, sorra érkeztek a hírek a lerobbant buszokról, és míg a környező városok hibrid és elektromos buszokkal büszkélkedhetnek, Marosvásárhelyre csak néhány hagyományos, gázolajos autóbusz jutott, ám azok sem közlekednek kiszámíthatóan, így sokszor üresen mennek végig Dorin Florea Marosvásárhelyén, ahol közben autó autót ér. 

Az iskolásoknak, ha buszozásra adják a fejüket, akár 45 percet is kell várniuk, ha lekésik az egyik járatot. „A közlekedés megszervezése, különösen a tömegközlekedés fejlesztése nem várhat tovább. Három célunk van. Legyen a tömegközlekedés kényelmes, pontos és könnyen hozzáférhető” – jelentette ki Soós Zoltán kedden, egy Kossuth utcai buszmegállóban tartott sajtótájékoztatón.

Marosvásárhely független polgármesterjelöltje itt ismertette programjának tömegközlekedésre vonatkozó intézkedéseit. „Legnagyobb problémánk Vásárhelyen a közlekedés. Az állandósult dugók már a gazdaság és a turizmus fejlődését gátolják. Minden nap azt tapasztaljuk, hogy közlekedni nem lehet, a tömegközlekedés kiszámíthatatlan, az autóbuszok a múlt századból valók. A város legforgalmasabb buszmegállóiban is az az érzésünk, hogy időutazásra fizettünk be, majdnem fél évszázaddal repülünk vissza, a ’70-es, ’80-as évek hangulata uralkodik ma is ezeken a helyeken. Ha esik, megázunk, ha süt a Nap, megsülünk” – fogalmazott Soós Zoltán.

Mint mondta, polgármesteri programja hat olyan konkrét intézkedést tartalmaz, amelyek gyakorlatba ültetésével korszerűbbé tehető a marosvásárhelyi tömegközlekedési rendszer. „Új buszok beszerzése, a buszmegállók felújítása, iskolabuszok indítása, buszsávok kialakítása, pontos és követhető menetrend, valamint a digitális jegy bevezetése, ezekkel közelíthetjük a 21. századhoz a vásárhelyi tömegközlekedést” – sorolta Soós Zoltán.

A jelölt elsődleges szempontnak tartja az új buszok forgalomba helyezését. „Kormánytámogatásból és uniós forrásokból új buszok érkeznek Marosvásárhelyre. Fontos, hogy ezek akadálymentesítve legyenek, és az is, hogy a finanszírozás 2022-re lezajlódjon és 120 modern autóbusz közlekedjen a város utcáin” – hangsúlyozta Soós Zoltán. Arról is beszélt, hogy iskolabuszokat vezetnek a reggeli és délutáni közlekedésben, ami nem csupán egyszerűbbé tenné az iskolábajárást, hanem a forgalom csökkentéséhez is hozzájárulna.

A gerince a város közlekedésnek

A programbemutatón Ungvári Csongor szoftverfejlesztő, mobilitási szakértő kifejtette, Marosvásárhely mobilitás tervének fenntarthatónak, fejleszthetőnek kell lennie, ennek alapját pedig a tömegközlekedésnek kell képeznie. Ha ugyanis a lakosság megtapasztalja, hogy tiszta, pontosan érkező autóbuszok vannak a város utcáin, használni fogja, így kevesebb autó fog közlekedni az utakon, ami biztonságosabbá teszi a kerékpározást, a gyalogosoknak pedig nem kell benzingőzben sétálniuk.

„A tömegközlekedés a gerincét kellene hogy képezze a városi közlekedésnek. Ez nálunk nincs így, sajnos nagyon kevés busz jár a városban. Csúcsforgalomban pedig tíz autóból nyolcban csupán egyetlen ember ül” – mondta Ungvári Csongor. Hangsúlyozta azt is, hogy a városi közlekedés modernizálása nem megy egyik napról a másikra, de jól működő modellek gyakorlatba ültetésével sokkal élhetőbbé tehető Marosvásárhely. Példaként említette a tiszta és működőképes autóbuszok használatát, valamint a közszállítás metropoliszövezetbe való integrálását.

Kapcsolódók

Kimaradt?