Novák Károly Eduárd: Marosvásárhelyé lesz az olimpiai méretű uszoda

Péter Ferenc és Novák Károly Eduárd | Fotó: Maros Megye Tanácsának sajtóirodájaMaros megyébe látogatott pénteken Novák Károly Eduárd ifjúsági- és sportminiszter, ahol a megyeközpont polgármesterével és a Maros Megyei Tanács elnökével az épülő marosvásárhelyi olimpiai méretű uszodát is felkereste. Bejelentette, hogy a létesítmény hamarosan a város tulajdonába kerül.

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke és Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere kíséretében Novák Károly Eduárd ifjúsági- és sportminiszter meglátogatta a volt Május 1. strand helyében épülő marosvásárhelyi fedett uszodát. Délelőtt folyamán több, Maros megyei ifjúsági- és sportlétesítményt is felkeresett, majd a nap későbbi részében további olyan intézményeket, létesítményeket is, amelyek fontosak Maros megye és Marosvásárhely szempontjából.

Péter Ferenc köszönetét fejezte ki Novák Károly Eduárdnak a Maros megyei és marosvásárhelyi sportélet iránt tanúsított eddigi és jövőbeli támogatásért. „Köszönöm, hogy tudunk olyan programokról beszélni, amelyek a jövőt képviselik” – mondta a tanácselnök, hozzátéve, visszavárják a minisztert Marosvásárhelyre. Megjegyezte: az átadás előtt álló uszoda remélhetőleg nem csak a sportolóknak adna lehetőséget az edzésre, hanem a gyerekek is elkezdhetik az úszás elsajátítását megfelelő körülmények között.

„Voltak, vannak és mindig is lesznek bajnokok!”

Novák Károly Eduárd méltatta mindazok energiáját, lelkületét és munkáját, akiknek hála a létesítmény megépülhetett. „Minden tudásommal szeretném segíteni a sportot a fejlődésben az Ifjúsági- és Sport Minisztérium képviseletében” – jelentette ki a miniszter, hozzátéve: gyerekkora óta sportol, így tudja, milyen nehézségekkel kell szembenézniük a sportolóknak Romániában.

„A gyerekeinknek olyan jövőt kell biztosítanunk, ahol ki tudnak bontakozni. A sportból egy igazi, biztonságos és fenntartható rendszert kell kialakítanunk, hogy a szülők azt lássák majd, érdemes a sportba fektetni, ha a gyerek szereti és tehetséges is benne” – mondta a miniszter, aki a sajtótájékoztatón azt is bejelentette: az uszoda jelenleg minisztérium tulajdonában van, de el fogják kezdeni a tárgyalásokat Soós Zoltán polgármesterrel arról, hogy a polgármesteri hivatal tulajdonába kerüljön.Megtapsolták a miniszter bejelentését | A szerző felvétele

A bejelentést taps követte. A miniszter azzal indokolta a létesítmény átadását a városnak, hogy a helyiek sokkal nagyobb rálátással tudnák adminisztrálni az intézményt. „Nem megszabadulni szeretnénk tőle, hanem azt szeretnénk, hogy az adminisztráció átadása után is segítsük a minisztériummal a létesítmény támogatását” – pontosított Novák Eduárd.

Hazacsábítanák az átigazolt sportolókat

Soós Zoltán megköszönte a miniszternek a nagyvonalú felajánlást. „Hiszem, hogy Marosvásárhely számára nagyon komoly privilégium, hogy egy ilyen létesítménnyel gazdagodhatunk” – mondta a polgármester, hozzátéve: ez egyben egy nagy felelősség is, ugyanis a több mint 20 embert foglalkoztató komplexumot fenn kell tudni tartani. „Meggyőződésem, hogy a városi tanács és a város lakói is egyöntetűen támogatni fogják” – bizakodott az elöljáró.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Romániában a Marosvásárhelyen épülő uszodán kívül csak egy hasonló, bevizsgált létesítmény van, ahol nemzetközi versenyeket is lehet szervezni. „Miért ne Marosvásárhely legyen az a város, amely visszakerülhet nem csak az országos, hanem az európai sport színterére is?” – tette fel a kérdést Soós Zoltán.

Kifejtette: az olimpiai uszoda átadása után reménykednek abban is, hogy a mostoha körülmények által elűzött, jelenleg más színekben versenyző bajnokok, sportolók is visszatérnek majd a városba. „Célunk, hogy visszatérjenek Marosvásárhelyre az élsportolóink, hogy megfelelő körülményeket biztosítsunk számukra az edzésekre, de az is, hogy a sport az oktatás mindennapi része legyen” – fejtette ki a polgármester.

Ha átadják az épülő marosvásárhelyi fedett olimpiai uszodát is, Maros megye székhelyén már négy medence várja majd a vizes sportok kedvelőit és művelőit: a víkendtelepi újrafedett, „ballon” medence, a Mircea Birău fedett uszoda, valamint az épülő komplexum két medencéje. A sajtótájékoztatón köszönetet mondtak a jelen lévő Borbély László egykori miniszternek is, aki annak idején kezdeményezte a jégcsarnok létesítését a marosvásárhelyi liget és Turbina között, Novák Eduárdnak pedig azért, hogy befejezte. 

Nemzetközi szinten is megállhatná a helyét a sportkomplexum

A város polgármestere azt is elmondta, hogy a város sportinfrastruktúrájának egységes fejlesztése céljából a Romgaz tulajdonában levő, parlagon heverő területet is meg szeretnék vásárolni, ezáltal pedig a Lovardától a Víkendtelepig egy komoly sportkomplexum jöhet létre, amely által Marosvásárhely akár nemzetközi sportesemények helyszínévé is válhat.

Újságírói kérdésre Novák Eduárd elmondta, a Romgaz tulajdonában lévő terület átvételében segíteni ugyan nem tud a minisztérium, de abban igen, hogy ötleteket adjon. „Sokszor könnyebb építkezni, mint fenntartani” – mondta a miniszter, hozzátéve: biztos abban, hogy a város sokkal jobban ki tudná használni azt a területet, amint a tulajdonába kerül, mint az eddigi tulajdonos.

Soós Zoltán polgármester az uszoda fenntartásával és a személyzettel járó költségekkel kapcsolatos kérdésre elmondta, előzetes számítások alapján körülbelül évi 3 millió lejbe kerül majd az létesítmény működtetése.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?