Novák Eduárd: „Ígérem, hogy a román kerékpározás felkerül az európai térképre”

Novák Eduárd vezetheti a következő négy évben a Román Kerékpáros-szövetséget, miután pénteken újraválasztották a szövetség elnökének a Kovászna megyei Bálványoson tartott tisztújító közgyűlésen.

Novák Eduárd Facebook-oldalán jelentette be győzelmét. "Öt órás vitát követően újraválasztottak a Román Kerékpáros-szövetség elnökének. Köszönöm mindenkinek a támogatást és ígérem, hogy a következő négy évben a román kerékpározás felkerül az európai térképre" - írta az elnök.

Novák Eduárd 1976-ban született Csíkszeredában. Ötszörös parakerékpáros világbajnok, Románia egyetlen paralimpiai bajnoka és a Tuşnad Cycling Team menedzsere. 2013-2016 között vezette a Román Kerékpáros-szövetséget.

Novák tervei között szerepel a sportminisztériumtól éves finanszírozást nyerni a 2017-2020-as olimpiai és paralimpiai ciklusra, 2017-ben 50.000 eurónyi támogatást szerezni a szövetségnek, majd ezt az összeget évente 25 százalékkal növelni.

Emellett legkevesebb egy férfi és egy női országúti kerékpáros, egy hegyikerékpárost juttatna ki a 2020-as tokiói olimpiai játékokra és legkevesebb három férfi- és egy női kerékpárost a tokiói paralimpiai játékokra. A 2020-as olimpián minimum egy olimpiai érem megszerzését tűzte ki célul a szövetségi elnök.

Emellett fejlesztené az összes kerékpáros sportágat az országban, a gyerekek nevelésére és a leigazolt sportolók számának növelésére is nagy hangsúlyt fektetne a következő négy évben. A sportolók mellett Novák az edzők, a szerelők, a menedzserek és az orvosi személyzet képzését is kifejezetten fontosnak tartja.

További tervei között szerepel egy nemzetközi szintű fedett versenypálya építése valamint a Románia körverseny újraindítása. Az elnök hozzátette, Romániában és Kelet-Európában egyedinek számító kerékpár-akadémia indításán dolgozik. Novák ellenjelöltjei Viorel Florin Grosu és Nicolae Plugaru voltak.

Kapcsolódók

Kimaradt?