Terepjárművesek veszélyeztetik a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Parkot, a parkőrök tehetetlenek

Az úgynevezett off-road vagyis terepjárós turizmus hazai és külföldi kedvelői továbbra is figyelmen kívül hagyják a romániai természetvédelmi előírásokat, jogszabályokat. A Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park is népszerű célpont a terepjárósok számára, akik súlyos károkat okoznak az élővilágban, és zavarják az ott élő állatokat, valamint a bakancsos turistákat.

A nemzeti park igazgatója, Hegyi Barna az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva kiemelte, hogy elsősorban azok a személyek okozzák a problémát, akik terepjáró autókkal, ATV-kkel, illetve terepmotorokkal, télvíz idején pedig motoros szánokkal járják a nemzeti park területeit. Sokan természetbarátként gondolnak magukra, mégsem tartják be a figyelmeztető táblákon szereplő előírásokat, amelyek tiltják ezen járművek használatát a nemzeti parkban. Hegyi Barna szerint a terepjárműveket használók pontosan tudják, hogy védett területen járnak, de nem zavartatják magukat, vannak, akik a bejárást megakadályozó sorompókat is eltávolították egyes helyszíneken.

A nemzeti park igazgatója rámutatott: a terepjárműveket használók nagyhányada külföldi turista, akik hazájukban nem élhetnek ezen szenvedélyüknek, hiszen ott szigorúbban büntetik ezt a tevékenységet. Továbbá tudják azt is, hogy Romániában adott a lehetőség a törvények áthágására különösebb következmények nélkül. Hozzátette, hogy sokan a nemzeti park területére történő belépéskor eltávolítják a járművük rendszámát, hogy ne legyenek azonosíthatók.

Fotó: SocialNetworkGroup/Pixabay

„Nagy probléma, hogy a külföldiek játszóterévé vált a nemzeti park. Magyarországon például hasonló esetben elkobozzák a járművet. Németországban el sem lehet képzelni, hogy valaki elinduljon velük a védett területre. Nálunk is vannak ugyan jogszabályok, de nagyon nehéz azokat alkalmazni. Kevesen vagyunk, öt parkőr és négy csendőr. Nálunk nincs lehetőség a járművek elkobzására” – részletezte a nemzeti park igazgatója.

Hegyi Barna megosztott egy friss történetet is: tíz nappal ezelőtt egy külföldi cég 80 autóval érkezett a térségbe, hogy autógumikat teszteljenek. És mivel a tesztelők nem ismerték a terepet, a partkőröknek szabadidejükben kellett jelen lenniük a helyszínen, hogy felügyeljék a terepet. Mint kiderült, az egyetlen visszatartó erő, hogy az autógumit tesztelők behajtsanak a védett területre az volt, hogy még nem olvadt el ott a hó.

„Szerencsénkre a hó még nem olvadt el. Hétvége volt, ezért otthonról kellett behívnunk a kollégákat. Most, hogy hó van, elindultak a motoros szánokkal. Megállás nélkül jelen kell lennünk, hogy megakadályozzuk, hogy behajtsanak a nemzeti park területére. Nekünk nincsenek motoros szánjaink, mi a csendőrök autójával vagy sílécekkel közlekedünk” – részletezte Hegyi Barna hozzátéve, hogy csendőri erősítés nélkül a parkőröknek nehezükre esne megakadályozni a terepjárműveseket, nem is azonosíthatják őket.

A nemzeti park igazgatója azt is elmondta, hogy sok turista segíti a munkájukat azzal, hogy lefényképezi a park területére jogtalanul behatolók autóit, és a rendszám alapján tudják azonosítani őket. Ugyanakkor a terep-motorbiciklikkel közlekedőket meg sem tudják állítani: sisakjuk van, nem látszik az arcuk, nincs rendszámuk. Ha mégis sikerül bírságot kiszabniuk, azok rendszerint elég magasak: 30 ezertől 60 ezer lejig terjednek jogi személyek esetében, magánszemélyeket pedig 5000-től 10 000 lejig büntethetnek.

Hegyi Barna azt is elmondta, hogy ezek a terepjárművek súlyos károkat okoznak a tisztásokon, megijesztik az állatokat, míg a zajos motorok azokat a turistákat is zavarják, akik a csendért látogatnak ki a nemzeti parkba. Az igazgató szerint több alkalmazottra, valamint nagyobb és hatékonyabb járműparkra lenne szükségük ahhoz, hogy eredményesen akadályozzák meg a kihágásokat, ugyanakkor törvénymódosítást is sürget: a járművek elkobzásának lehetősége is hozzájárulna a probléma mérsékléséhez.

Hegyi Barna reményét fejezte ki, hogy az ökológiai nevelés, amelyet diákoknak tartanak a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Parkban, arra ösztönzi őket, hogy a jövőben ezt a pályát válasszák.

A Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park Hargita és Neamţ megye területén fekszik, mintegy 7000 hektáron. A térségben ritka madarak és növények élnek, itt található a Gyilkos-tó is, amely Közép-Európa kevés torlasztavainak egyike, illetve a Békás-szoros, amely Románia egyik legnépszerűbb és legfestőibb turistalátványossága.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?