Megkezdődik a romhalmazzá vált révi menedékház újjáépítése

Hosszú évekig elnyúlt tervezgetés után végre jelentkezett egy cégcsoport a révi menedékház újjáépítési munkálatainak elvégzésére, amellyel meg is kötötte a szerződést a Bihar megyei önkormányzat. Ha minden a tervek szerint halad, kevesebb mint két év múlva teljesen megújul a Királyerdő-hegység egyik leglátogatottabb régiójának évszázados épülete.

A Sebes-Körös szurdokvölgye a Királyerdő-hegység egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Rév és Vársonkolyos környékén, amennyiben kedvező az időjárás, természetjárók ezrek keresik a kikapcsolódást, és rökönyödnek meg, amikor a révi Zichy-cseppkőbarlanghoz érnek, az ott éktelenkedő romhalmaz, az egykori EKE-turistaház láttán.

Képeslap 1943-ból a teljes pompájában tündöklő menedéhkázról és a révi vízesésről

A hányattatott sorsú épület a 20. század fordulóját követően a vidék egyik pompás vendéglátóhelye volt, az Erdélyi-szigethegység egyik legszebb cseppkőbarlangja szomszédságában és közvetlenül a Sebes-Körösbe zúgó Styx patak vízesése mellett. Ezt egyébként a Kolozsvár–Nagyvárad között vonatozók is megcsodálhatják, ugyanis a vasúti pálya a szűk szorosban kacskaringózik százméteres sziklafalak tövében, a folyó partján.

A kilencvenes években kiüresedett és folyamatos romlásnak indult épület mára egy romhalmazzá változott. A révi önkormányzat, amelynek közigazgatási területén található az ingatlan, hosszú ideje kereste a megoldást, hogy újjáépíttethesse a szebb napokat megélt turistaszállót, azonban mivel a megyei önkormányzat tulajdonában volt az épület, a helyi elöljáróság nem sokat tehetett. Ez akkor változott meg, amikor az RMDSZ-es Pásztor Sándor lett Bihar Megye Tanácsának elnöke az előző mandátumban, és közösen uniós forrásokat kerestek az újjáépítésre.

Így néz ki napjainkban a menedékház | A szerző felvétele

A munkálatok elvégzéséhez szükséges pénzt a Románia–Magyarország Határ Menti Együttműködési Program keretében teremtették elő, ugyanis közös pályázatot adott le a megyei és a révi önkormányzat, a Bihar megyei Védett Területek Hosszú Távú Fejlesztési Központja és a magyarországi Körösszegapáti nagyközség önkormányzata. A projektet az utolsó pillanatban sikerült benyújtani, ezért költségkeret hiányában csak az átlagostól alacsonyabb résztámogatásban részesült, a Bihar megyei tanács azonban vállalta, hogy biztosítja a különbözetet a beruházás megvalósításához, ezért úgynevezett felülszerződött pályázatként indult el a projekt.

Mivel a révi menedékház védett természeti környezetben található, számos adminisztratív problémát kellett megoldaniuk, és korábban már kétszer hiába hirdették meg a kivitelezésre a versenytárgyalást, nem jelentkezett egy cég sem. Mindamellett, hogy az építkezés védett övezetben történik, nem vezet közút a menedékházig, ezért minden szállítási feladatot a forgalmas Kolozsvár–Nagyvárad vasútvonalon, vagy pedig a Sebes-Körösön kell lebonyolítani.

Az újjáépítendő menedékház közvetlen szomszédságában ömlik a Styx patak a Sebes-Körösbe | A szerző felvétele

A Bihar megyei önkormányzat sajtóirodája hétfőn délután közölte, a beruházás megvalósítására kiírt legutóbbi tender eredményesen zárult, és egy cégcsoport elnyerte a kivitelezés jogát. A munkálatok összértéke 2,69 millió lej áfa nélkül. A kivitelezőnek 21 hónap áll rendelkezésére az újjáépítéshez, ebből három hónap a tervezésre, tizennyolc hónap pedig a terepmunkára.

Látványterv a látógatóközpontról | Fotó: megyei önkormányzat

A tervek szerint az egykori menedékházban egy turisztikai látogatóközpontot hoznak létre, valamint itt alakítják majd ki a híres révi fazekasság múzeumát is.

Kapcsolódók

Kimaradt?