banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Tárt karokkal várnak a törökök: 50 százalékkal több turistára számítanak, miután már nem kell útlevél a belépéshez

A törökök az útlevélkötelezettség eltörlése után a román turisták számának 50 százalékos növekedésére számítanak Antalyában, írja a g4media.ro. Mint arról beszámoltunk, egy török elnöki rendelet szerint a román állampolgároknak elegendő a személyi igazolvány ahhoz, hogy beutazzanak Törökországba. Románia antalyai tiszteletbeli konzulja, Semih Beken szerint tavaly 354 ezer turista érkezett Romániából Antalyába, és becslése szerint a turisták száma 50 százalékkal fog növekedni a vízummentesség életbelépésével.

„Tavaly a Romániából érkező turisták száma 21%-kal nőtt 2022-hez képest. Több mint 354 ezer romániai turista érkezett Antalyába 2023-ban. Az idei év első négy hónapjában a Romániából érkező turisták száma 34%-kal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, és elérte a 13,260-at. Úgy vélem, hogy a turisták száma a vízummentességről szóló döntés után legalább 50%-kal fog növekedni" – fejtette ki Románia antalyai tiszteletbeli konzulja, Semih Beken az Anatolia Ügynökség tudósítójának.

Fotók forrása: Pexels

Arról is beszélt, hogy Románia és Törökország között magas szintűek a kétoldalú kapcsolatok, és ezek a kapcsolatok már régiek a kultúra területén, írja a g4media. Beken rámutatott, hogy Románia a hetedik helyen áll azon országok között, ahonnan a legtöbb turista érkezik Antalyába.

A konzul szerint Antalya a világ egyik legfontosabb turisztikai célpontja. Mint fogalmazott: „a mi turizmusunk nemcsak szállodai, hanem történelmi, egészségügyi és sportturizmus is. Romániából kongresszusokra érkező turistákat is fogadunk”. Beken elmondta, hogy üdvözli a vízummentességről szóló határozatot, amelynek értelmében a román állampolgárok 180 naponként legfeljebb 90 napra léphetnek be Törökországba személyi igazolványukkal.

Nagyon fontos, hogy ezt a döntést közvetlenül a nyár kezdete előtt hozták meg – véli Beken, hozzátette, hogy „Antalya lesz az a város, amely a legtöbbet profitál a vízummentes utazásból, mivel modernizáljuk és bővítjük a repülőterünket, jobb és változatosabb szolgáltatásokat kínálva. Ez a döntés nem is jöhetett volna jobbkor”. Hakan Saatçioğlu, a Szállodavezetők Szakmai Szövetségének elnöke szerint a vízummentesség nagyon fontos a turizmus számára. „A vízummentességről szóló közelmúltbeli döntés megnövelte az utolsó pillanatban történő foglalások számát, ami hozzájárult az idegenforgalmi ágazat fejlődéséhez. Ez egy lehetőség a román állampolgárok és a turizmus számára” – idézi a g4media.

Mint ismert, Recep Tayyip Erdogan török elnök meghívására Ankarába utazott Marcel Ciolacu miniszterelnök és kormányának több tagja a hét elején. A kormányfő kedden találkozott Recep Erdogan elnökkel, és ezen törökországi látogatás alkalmából írták alá a rendeletet, melyet a Török Hivatalos Közlönyben is közzétettek. A török elnöki rendelet szerint a román állampolgároknak elegendő a román személyi igazolványuk ahhoz, hogy beutazzanak Törökországba.

„Az állampolgári igazolvánnyal rendelkező román állampolgárok számára a külföldiek és a nemzetközi védelemről szóló 6458-as számú törvény 18. cikkelye értelmében 180 napos időszakon belül legfeljebb 90 napos tartózkodásra vízummentesen lehet beutazni Törökországba és átutazni rajta” – áll a török elnök által aláírt rendeletben a török média szerint.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kimaradt?