banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

FRISSÍTVE – Útlevél nélkül mehetünk Törökországba – Aláírta a rendeletet a török elnök

Recep Tayyip Erdogan török elnök meghívására Ankarába utazott Marcel Ciolacu miniszterelnök és kormányának több tagja. A kormányfő kedden találkozik Recep Erdogan elnökkel. A Digi24 forrásai szerint arról is szó lesz, hogy útlevél nélkül lehessen Törökországba lépni. FRISSÍTÉS: A Recep Tayyip Erdogan által aláírt és a Török Hivatalos Közlönyben közzétett elnöki rendelet szerint a román állampolgároknak elegendő a személyi igazolvány ahhoz, hogy beutazzanak Törökországba.

A romániaiak útlevél nélkül, csak a személyi igazolvánnyal utazhassanak Törökországba – ezzel a javaslattal ment Ankarába Marcel Ciolacu miniszterelnök a Digi24 forrásai szerint. Mint írtuk, Recep Tayyip Erdogan török elnök meghívására Ankarába utazott Marcel Ciolacu miniszterelnök és kormányának több tagja. A kormányfő kedden találkozik Recep Erdogan elnökkel. Marcel Ciolacut hétfőn az Esenboga Nemzetközi Repülőtéren fogadták az ankarai hatóságok képviselői.

A kormány hétfői közleménye szerint a delegáció hivatalos látogatása kulcsfontosságú a két ország közötti stratégiai partnerségi szerződés 2011-es aláírása óta, mert megtartja első ülését a török-román felső szintű stratégiai együttműködési tanács. Az együttes kormányüléssel egyenrangú ülést a román kormányfő és a török elnök vezeti majd, és fontos szerepet fog játszani a közös érdekű stratégiai területeken való együttműködés megerősítésében, a stratégiai partnerség minden szinten történő fejlesztésében, valamint a regionális együttműködés keretében történő együttműködés bővítésében, számolt be korábban az Agerpres.

Ankara | Fotó forrása: Pexels

Egy kétoldalú párbeszéd-mechanizmus, nevezetesen a külügyminisztériumi szintű Politikai Párbeszéd Csoport létrehozásáról is van, a külügyminiszterek koordinálásával – áll a kormány sajtóközleményében. „A magas szintű stratégiai együttműködési tanács elindítása hangsúlyozza Románia és Törökország elkötelezettségét a kétoldalú kapcsolatok politikai és gazdasági megerősítése mellett, amely együttműködésünk alappillére. Törökország Románia legfontosabb nem uniós kereskedelmi partnere és a román export első számú EU-n kívüli célországa. Az energia, a közlekedés, a mezőgazdaság, az agrár- és élelmiszeripar, valamint a védelmi ipar területén a jövőbeni projektek révén 15 milliárd dollárra kívánjuk növelni a kereskedelmet” – idézi a sajtóközlemény Marcel Ciolacu miniszterelnököt.

2023-ban a kétoldalú kereskedelem több mint 10 milliárd dollárt tett ki. A romániai török befektetések a 14. helyen álltak a befektetők lakóhelye szerinti országot tekintve, 2024 márciusában 18,755 török tőkével rendelkező vállalat volt jelen – közölte a forrás.

Frissítés: A Recep Tayyip Erdogan által aláírt és a Török Hivatalos Közlönyben közzétett elnöki rendelet szerint a román állampolgároknak elegendő a személyi igazolvány ahhoz, hogy  beutazzanak Törökországba.

„Az állampolgári igazolvánnyal rendelkező román állampolgárok számára a külföldiek és a nemzetközi védelemről szóló 6458-as számú törvény 18. cikkelye értelmében 180 napos időszakon belül legfeljebb 90 napos tartózkodásra vízummentesen lehet beutazni Törökországba és átutazni rajta” – áll a török elnök által aláírt rendeletben a török média szerint. A rendeletet Marcel Ciolacu román miniszterelnök törökországi látogatása alkalmából írták alá, számol be a Digi24.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?