banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Tamás Sándor: Ha nem ülünk az asztal mellett, akkor könnyen felkerülünk az étlapra

A magyar képviseletnek ott kell lennie Európában és a román törvényhozásban is, hiszen Romániában a következő években olyan intézkedésekre készülnek, amelyek a tömbmagyar vidékek megszűnését, a magyar közösség beolvadását eredményezi. Ez a közigazgatási átszervezés, amely jövőre szinte biztos, hogy elkezdődik, mondta el az ErdélyTV 24plusz című műsorában Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A 15 megamegyébe való szervezési terv kapcsán bemutatta, hogy amennyiben Kovászna, Hargita és Brassó megyét összeolvasztják, akkor az új közigazgatási egységben a magyar lakosság aránya 42 százalékra, míg a román lakosságé 53 százalékra változik. Ez veszélyes Tamás Sándor szerint, mert szinte biztosra vehető, hogy az identitásunkat és kultúránkat erősítő intézmények fenntartása, mint például a Székely Nemzeti Múzeum, vagy a Háromszék Néptáncegyüttes működtetése, vagy az egyházaink műemlék épületinek felújítása nem lesz érdek a román többség számára.

Hogy ezen változtatni tudjunk, a veszélyeket kivédjük, ott kell lennünk a megyék átszervezési folyamatában, mondja a tanácselnök. A Szövetség eddig is azt szorgalmazta és a jövőben is azt fogja kérni ebben az átalakítási folyamatban, hogy Kovászna, Hargita és Maros megye alkosson egy közigazgatási egységet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?