Szemétügy Szentjobbon: a polgármesteri hivatalnak két hónapjába telt, mire a hatóságok léptek

Közel kétszáz tonna szemetet hozatott be az országba és tárolt magánterületen egy cég a Bihar megyei Szentjobb településen. A Környezetőrség munkatársai kiszálltak a helyszínre és megbüntették a vállalkozót, továbbá megtették a szükséges jogi lépéseket az áldatlan állapot megszüntetése érdekében. A történet azonban nem ennyire egyszerű, a helyi önkormányzatnak két hónapjába telt, mire a hatóságok felléptek, közölte a Maszol kérdésére Zatykó Jácint polgármester.

A Környezetőrség szűkszavú sajtóközleményben szerdán számolt be róla, hogy egy olasz állampolgár által működtetett vállalkozás 189 tonna szemetet halmozott fel szentjobbi székhelye udvarán. Bár az ellenőrzés még március 31-én lezajlott, erről nem siettek gyorsan beszámolni, a közlemény kiadásáig kereken két hét telt el.

Kiderült, a hulladékot egyenesen Olaszországból hordták ide, a vállalkozó elmondása szerint azzal a szándékkal, hogy tovább értékesítse, illetve feldolgozza, újrahasznosítsa a szemetet. A lakóházak közvetlen közelében felhalmozott tetemes mennyiségű hulladékból 23,4 tonna textil, míg 166,3 tonna műanyag és gumi eredetű. Ezt a mennyiséget február 4. és március 27. között összesen tíz kamionnal szállították Szentjobbra.

A helyszíneléskor készült felvételeken jól látszik a hatalmas szemétmennyiség | Fotó: Környezetőrség

A Környezetőrség tudatta még, a terepszemle során megállapították, a vállalkozás nem rendelkezik semmilyen felszereléssel ahhoz, hogy feldolgozza vagy tovább értékesítse az olaszországi szemetet. A környezetvédelmi hatóság értesítette az ügyészséget, hogy vizsgálja ki, történt-e törvényszegés, és ha igen, akkor állapítsa meg, ki vonható ezért felelősségre. Megtiltották továbbá a vállalkozásnak, hogy újabb szemétszállítmányokat hozzon be az országba. Ennyit lehetett megtudni a két hét múltán kiadott hivatalos kommünikéből.

Zatykó Jácint polgármester a Maszolnak elmondta, a Környezetőrség által kiadott száraz közlemény az éppen aktuális helyzetet ismerteti, de a történet valójában sokkal összetettebb. A helybéliek és a polgármesteri hivatal már az első szemétszállítmányok megérkezésekor észrevette, hogy törvénytelenség zajlik a cég telephelyén, és erről már akkor értesítették a Környezetőrséget.

Azt nem tudni, hogy az első bejelentés nyomán milyen ellenőrzés zajlott a helyszínen, de a Környezetőrség szentjobbi kiszállása során majdnem a helyi önkormányzatot büntették meg, mert a romatelep közelében szemetes volt az út széle, magyarázta a polgármester. Zatykó Jácint hozzátette, az olasz tulajdonú cég ezek után további szállítmányokat hozatott és kezdett el raktározni a szentjobbi területen, a lakókörnyezet közvetlen közelében.

Ezek után a polgármesteri hivatal ismét a megyei Környezetőrséghez fordult, majd beadványban értesítette a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökséget, a megyei tanácsot és a kormánybiztosi hivatalt is. A megyei önkormányzat Ilie Bolojan elnök által aláírt válaszában közölte, Bihar Megye Tanácsának nincsen törvényes lehetősége a helyzet kivizsgálására és megoldására. „Ennyit arról a sokat hangoztatott elképzelésről, hogy majd a megyei elnök rendet tesz Biharban és kitakarítja a megyét” – tette hozzá keserűen Zatykó Jácint.

A polgármesteri hivatal további kérvényeket adott le a Környezetőrség és a Környezetvédelmi Ügynökség bukaresti központi igazgatóságán, és értesítették a Tánczos Barna által vezetett szakminisztériumot is a helyzetről. Napvilágra került, mondta a polgármester, hogy a Szentjobbra szemetet szállító cég rendelkezik érvényes környezetvédelmi engedéllyel, amit az elöljáró szerint nyilvánvaló módon úgy kaphatott meg, hogy a szakhatóság nem járt el körültekintően az engedélyeztetési folyamat során. A vállalkozásnak ugyanis – ezt tudni lehetett korábban is – semmilyen felszerelése sincsen az újrahasznosításra vagy szétválogatásra, sőt még annak a területnek a használatáról sem rendelkezik, amelyen lepakoltatta az Olaszországból behozott szemetet.

Zatykó Jácint, Szentjobb község polgármestere tavaly ősszel | A szerző felvétele

A bukaresti környezetvédelmi szakhatóságok válaszából tudható, hogy az újabb helyszíni ellenőrzés során megállapították a törvénysértést és büntetőfeljelentést tettek a vállalkozás ellen, részletezte Zatykó Jácint. Hangsúlyozta, mintegy két hónapba telt, mire bukaresti beavatkozással sikerült lépni az ügyben. A polgármester szerint a helyzet azért veszélyes, mert azon túl, hogy a faluban lepakolt hulladék veszélyezteti a környezetet és az emberek egészségét, félő, hogy egyszer csak ott marad, az illető céget felszámolják, a tulajdonos kereket old, a takarítás, a mintegy kétszáz tonna hulladék elszállítása pedig rájuk marad.

Zatykó Jácint szerint a polgármesteri hivatal ébersége, illetve az RMDSZ bukaresti kormányzati jelenléte kellett ahhoz, hogy a helyzet elindulhasson a rendezés útján. Addig ugyanis, amíg nem keresték meg az RMDSZ által vezetet környezetvédelmi minisztériumot, tulajdonképpen semmi érdemleges nem történt.

Kapcsolódók

Kimaradt?