banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Tánczos Barna: hatósági együttműködéssel számoljuk fel az illegális szemétlerakatokat

Több mint kétszáz helyszínen, közel százezer négyzetméternyi területen több tízezer tonna hulladékot tárolnak illegálisan Bukarestben és a környéken – hívta fel a közvélemény figyelmét Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szerdán, a főváros 2. kerületében található, az illegális szemétlerakóiról hírhedt Fundeni úton tartott sajtótájékottatóján.

Az RMDSZ-es tárcavezető szerint „sokkoló látványt nyújtó helyszín”, és „teljességgel elfogadhatatlan, hogy egy európai fővárosban ilyen kétségbeejtő látvány táruljon elénk”. Tánczos Barna közölte: szakértői csapatok 212 hasonló helyszínt térképeztek fel, ahol több tízezer tonna hulladékot tárolnak illegálisan, közel 100 ezer négyzetméternyi területen Bukarestben és környékén.

Mint mondta, ezek felszámolásának érdekében a környezetvédelmi minisztérium az Országos Környezetvédelmi Őrséggel, a Román Rendőrséggel és Csendőrséggel, a fővárosi kerületek polgármestereivel és a főpolgármesterrel egyetértésben szándékoznak „határozott és következetes fellépéssel” megváltoztatni Bukarest – és lassanként az egész ország – arculatát.

Am efectuat astăzi o vizită de lucru în zona Șoselei Fundeni din Sectorul 2 al Capitalei, zonă recunoscută...

Közzétette: Tánczos Barna – 2021. március 3., szerda

Mint elhangzott, közel egy hónapja zajlanak ellenőrzések vegyes összetételű csapatok lebonyolításával a hulladékot Bukarestben törvénytelenül szállító és tároló személyek felderítése céljából. A kiszabott bírságok összege meghaladja a 300 ezer lejt, a környezetvédelmi őrség minden esetben elrendelte a helyszín megtisztítását, a terület tulajdonosai ellen pedig, akik nem gondoskodnak erről, büntetőeljárást indítanak. Az ellenőrzések során számos hulladékszállítót kaptak rajta, akik törvénytelenül akartak megszabadulni a szeméttől, hét esetben a bűncselekmény során használt járművet el is kobozták.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Ezt a hatékonynak bizonyuló gyakorlatot szeretnénk országszerte bevezetni minden városban és községben, hogy megakadályozzuk az illegális hulladékszállítást és -tárolást. Ennek a jelenségnek csak határozott, következetes fellépéssel tudjuk elejét venni” – fogalmazott Tánczos Barna.

Kapcsolódók

Kimaradt?