banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Riasztó adatok: egyre több gyermek szökik meg otthonról vagy gondozói központból

Riasztó a gyermekek eltűnésének jelensége a Mentsétek meg a gyermekeket szervezet szerint. Az eltűnt gyermekek közelgő, május 25-i világnapja kapcsán kiadott közleményükben kiemelik, Romániában annál is inkább aggasztó a helyzet, mivel a 2023 áprilisa és 2024 áprilisa között feldolgozott bejelentések több mint fele önkéntes távozás volt a szociális otthonokból, iskolai bentlakásokból vagy a gyermekvédelem központjaiból – derül ki a rendőrség statisztikájából, amit a Mentsétek meg a gyermekeket romániai részlege kérésére közölt. Összesen 9902 bejelentés érkezett a rendőrséghez eltűnt gyermekekről a statisztika szerint egy év alatt. Ebből még megoldatlan 424 eset. A Mentsétek meg a gyermekeket szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy a gyermekek szökése gyakran a velük történt negatív élmények tünete.

Évről évre több bejelentés érkezik kiskorúak eltűnéséről a Mentsétek meg a gyermekeket rendőrségtől kapott statisztikái szerint. Mint közleményükben írják 2022. április 30. és 2023. április 22. között 8722 bejelentés érkezett kiskorúak eltűnéséről, ami 1145-tel több, mint az előző évben. Azonban 2023 áprilisa és 2024 áprilisa között még több, 9902 bejelentést tettek gyermekek eltűnéséről.  Ezekben az esetekben többnyire (295) 14 és 17 év közötti kiskorúakról van szó. 

Illusztráció | Fotó forrása: Unsplash

Az elmúlt évben bejelentett összes eltűnt gyermekből 97 öt év alatti volt, 163 érintett 5 és 10 év közötti gyermek, 2300 tíz és tizennégy év közötti volt érintett, 7342 bejelentés a 14-17 éves korosztályba tartozó eltűnt gyermekekre vonatkozott. A Mentsétek meg a gyermekeket szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy a gyermekek önkéntes távozása gyakran egy vagy több velük történt negatív élmény tünete.

Évente 250 ezer gyermek eltűnését jelentik

Évente körülbelül 250 ezer gyermek eltűnését jelentik be Európában a gyermekvédő szervezet közlése szerint. Mint írják, az eltűnt és szexuálisan kizsákmányolt gyermekekért küzdő európai szövetség, az Eltűnt Gyermekek európai szervezete a nemzetközi napon teszi közzé éves Tények és tendenciák című jelentését. Ez a jelentés összegyűjti és elemzi az eltűnt gyermekek számára fenntartott forródrótjaik hálózatából származó adatokat, hogy a szakemberek jobban megértsék a probléma összetettségét, és hatékony stratégiákat dolgozzanak ki a veszélyeztetett gyermekek védelmére. 2023-ban a 116 000 eltűnt gyermekek európai forródrótjára 67,345 hívás érkezett 7,274 eltűnt gyermek ügyében.

Illusztráció | Fotó forrása: Unsplash

A legfrissebb, a 2023-ban bejelentett esetekből kiderül, hogy az eltűnt gyermekek 66%-a megszökött, vagy eltávolították őket otthonról vagy a gondozóintézményből, ami nagy fokú kiszolgáltatottságukra világít rá. A szülő általi elrablások (18%) és a forródrótokon jelentett bevándorló gyermekek eltűnése (6%) szintén aggasztó tendenciákat mutat, amelyek azonnali figyelmet és támogatást igényelnek, hangsúlyozzák a közleményben. Emellett az Eltűnt Gyermekek európai szervezet a grooming (bizalmi kapcsolat kialakítása a gyermekkel majd visszaélés, a kiskorú szexuális kizsákmányolása – szerk.) jelensége miatt is aggódnak, legyen az online, vagy offline, úgy látják, ez is a gyermekek szökését ösztönző jelentős tényező.

Miért szöknek el a gyerekek: öt ok

A gyermekmentő szervezet listázza a főbb okokat is, melyek szakértőik szerint a szökéshez vezetnek. Mindenekelőtt kiemelik, félrevezető lehet az önkéntes távozás kifejezés használata. A szökés elleni küzdelem „egyik fő problémája a jelenség téves megítélése, és különösen az önkéntesség fogalmához való társítás. Legtöbbször önkéntesnek nevezik ezeket a szökéseket, de ez a kifejezés tagadja a jelenség összetettségét és természetét”, magyarázzák.

Mint írják, „a gyermekek elsősorban az otthoni problémák miatt szöknek el, és a lista élén az erőszak, a konfliktusok, a bántalmazás és az elhanyagolás különböző formái állnak. A családban bekövetkező változások, a túlságosan tekintélyelvű szülői stílus és a szülő alkohol- és drogfogyasztása szintén az otthon azonosított problémák közé tartoznak”.

A Mentsétek meg a gyermekeket szerint a szökés hátterében két fő irányvonal van: vagy valami miatt vagy valamiért hagyja el otthonát a gyermek. Az előbbiek egy nehéz helyezettől szeretnének elmenekülni, utóbbiak pedig „gyakran azzal a vágyukkal azonosítják a menekülést, hogy közelebb kerüljenek egy olyan személyhez vagy helyzethez, amely a jelenleginél kívánatosabbnak tűnik” – írják a közleményben.

Illusztráció | Fotó forrása: Unsplash

A lelki egészség kérdése a harmadik a listán: a szökés gyakori okaként azonosították, ez gyakran a valami miatt otthonukat elhagyókra jellemző. „Ebbe a kategóriába különösen a depressziós epizódokkal és öngyilkossági gondolatokkal küzdő fiatalok tartoznak” – állapítja meg a szervezet.

Negyedik helyen említik a gondozóotthonokban élő gyermekek szökését. Ők a fiatalok egyik legveszélyeztetettebb csoportja, akik  a legnagyobb valószínűséggel szöknek el, és nehezen jutnak segítséghez. Gyakori okok között szerepel az a vágyuk, hogy újraegyesüljenek a családjukkal vagy egy hozzájuk közel álló személlyel, valamint az elhelyezőközpontban kapott gondozásukkal kapcsolatos problémák. Az ötödik okként sorolják az iskolai problémákat. „A gyermekek leggyakoribb iskolai problémája a zaklatással kapcsolatos, ezt követi a tanulási zavar, a nem megfelelő iskolalátogatás és a kortársak által gyakorolt társadalmi nyomás” – áll a Mentsétek meg a gyermekeket közleményében.

A szervezet pszichológusa, Mihaela Dinu szerint a megelőzés és a gyermekek támogatása a nehéz pillanatokban elengedhetetlen. „A hazatérés vagy a központba való visszatérés pillanata kényes rész a szökött gyermekek életútjában, amely nagyobb figyelmet igényel a családok és a szakemberek részéről. A fiatalok a visszatérést jelentős lépésként azonosították, amely befolyásolja döntésüket, hogy újra elszöknek-e vagy sem. A szülők, a gondozók és a családok továbbra is a legfontosabb tényezők a megelőzés és a támogatás szempontjából, a fiataloknak nyílt kommunikációra, meghallgatásra, empátiára, valamint gondoskodó és együttérző kapcsolatra van szükségük. A gyerekeknek olyan felnőttekre van szükségük, akikben megbízhatnak” – idézi a pszichológus szakvéleményét a közlemény.

1983 óta május 25-ét az eltűnt gyermekeknek szentelik, és világszerte akciókat szerveznek, hogy felhívják a figyelmet a problémára.

Fotó forrása: https://missingchildreneurope.eu/imcd/

Az eltűnt gyermekek nemzetközi napja, május 25-e közeledtével az Eltűnt gyermekek európai szervezete arra ösztönzi a szélesebb közösséget, hogy figyeljen erre a társadalmi kérdésre és Eltűnt álmok című kampámnyukra. „Az Eltűnt álmok emlékeztet bennünket arra, hogy minden gyermeknek vannak álmai és vágyai a jövőjét illetően, és amikor egy gyermek eltűnik, akkor az ő és a családja élete és álmai szertefoszlanak. Azzal, hogy csatlakozik az Eltűnt álmok kampányhoz, segít nekünk abban, hogy egyetlen gyermek se maradjon beteljesületlen álmokkal” – áll a közleményben.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?